RUPSEN BESTRIJDEN Geel, Mol, Olen - Alle werken in Uw tuin. Regio Geel, Herentals, Mol, Turnhout...

Welcom bij Hoveniersbedrijf Primatuin
Alle Tuin werken
Hovenier regio Geel, Mol, Turnhout, Herentals...
Tuinwerk reserveren
Tuinier Geel
Ga naar de inhoud

Regio: Geel, Herentals, Mol, Turnhout, Lommel, Beringen, Tessenderlo, Diest, Aarschot, Heist-op-den-Berg...

Professionele Spuiten Tegen Buxusmot en Rupsen
Wij spuiten buxus met 3 beste professionele spuitmiddelen, 2 om buxusmot/rups te bestrijden + 1 extra om bladen te herstellen.
Top kwaliteit, beste prijs

Heb je rupsen / motten in uw tuin gezien?
Bel Onmiddellijk (ook zondag spuiten) Gsm. 0488 862 861
of
Vreet de buxusrups jouw buxus kapot? Bestrijding van de buxusrups!

Heb je last van buxus rupsen die jouw buxus aantasten? Wat kun je doen tegen de buxusrupsen? Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rij.

Deze informatie vind je in dit artikel:

Dode blaadjes, kale takken en spinsel?

Dode blaadjes, kale takken en spinnewebben in je buxus? Grote kans dat de buxusmot zich in jouw buxus heeft genesteld. De rupsen vreten de hele buxus kaal. Eerst schrapen ze de onderkant van het bladmoes weg. Daarna beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen waardoor je de rupsen ook gaat zien.


De buxusmotplaag

Buxus moten bestrijden

De buxus rups of of de buxusmot is een rups die de buxusblaadjes aantast. Deze mot komt uitsluitend op buxus voor en maken in korte tijd complete buxushagen/struiken kapot. In 2010  zijn in de provincie Brabant vele rupsen aangetroffen en deze verspreiden zich nu over een groot deel van  Nederland. In voorgaande jaren werden er vondsten gedaan in Boskoop, Denekamp, Spijkenisse en Dordrecht. Het verspreidingsgebied zal in 2018 weer uitgebreider zijn


Gevolgen van vretende buxusrupsen

De buxus is een plant met een groot herstelvermogen. Maar wordt deze jaar na jaar aangevreten door de buxusrups dan is ook de buxus hier niet tegen bestand. Grijp je niet tijdig in dan gaat de buxusrups in winterslaap en begint het spelletje van vooraf aan in het voorjaar.
rupsen


Herkenning buxusrupsen in een vroeg stadium

De rupsen kunnen het hele jaar aangetroffen worden. Je herkent de rupsen aan een felgroen met zwarte kop met een zwart patroon van zwarte stippen en lichte lengte strepen. Een volgroeide rups is ongeveer 4cm groot.  Een pas gevormde pop is felgroen met donkere strepen en vlekken. Een oudere pop is cr√®mekleurig met bruin. De afmetingen van een pop zijn (ongeveer) 1,7 cm. de pop bevind zich in een stevig gespannen cocon.
buxusrupsen


Schade in juli en augustus door buxusrupsen

De rupsen veroorzaken veel schade omdat ze meerdere keren per jaar voortplanten. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven de tien graden komt, worden ze actiever en zullen ze de buxusbladeren gaan aanvreten. Het hele jaar door vinden er diverse levenscyclussen plaats. De jonge rupsen veranderen eind mei-juni in jonge motten. De rupsen die daaruit voortkomen zijn in augustus al volgroeid en vormen in september weer motten.
De rupsen die hier uit voortkomen blijven eten van de buxus tot oktober om dan in winterslaap  te gaan. Het hele seizoen zijn er rupsen aanwezig. Ze vreten zich in korte tijd helemaal vol, hierdoor krijgen de planten geen kans om zich te herstellen.


Wat mot je doen tegen buxusrupsen?

Het is zaak dat je een aantal keren per jaar de planten grondig controleert op de aanwezigheid van de rupsen. Zie je rupsen dan kun je deze bestrijden met, bij voorkeur, biologische bestrijdingsmiddelen. Om schade te voorkomen kun je in april en mei een controle uitvoeren en alle rupsen verwijderen. Dit geldt zeker voor grotere oppervlakten met buxushagen (buxustuinen). Let wel op: Als de buren ook buxus in de tuin hebben is het zaak dat zij ook actief met bestrijding aan de slag gaan.
buxusmotten
Is de verpopping al begonnen? Dan raden wij je aan de aangetaste takken weg te knippen en af te voeren inclusief de rupsen en schade. Zorg dat je het afval afvoert in een goed gesloten afvalzak. Zo vermijd je dat rupsen toch stiekem hun weg naar buiten vinden.

Dus de buxus hoeft niet verwijderd te worden?

Veel tuinliefhebbers denken dat de je buxus direct uit de tuin moet halen en naar het grof vuil moet brengen. Dit is een tikkeltje overdreven. De plaag kan bestreden worden alhoewel het soms lastig lijkt.

Bonustip: vermijd licht

Volwassen buxusmotten trekken aan op kunstlicht. Dit geldt dus ook voor de tuinverlichting in jouw tuin. Vermijd dit dus zo veel mogelijk in deze periode.

Heb je rupsen / motten in uw tuin gezien?
Wacht niet tot het te laat is.

Bestrijding buxus rups

De buxusrups is de larve van de buxusmot

Wees er snel bij om de buxusrups en de buxusmot te bestrijden
Bel Onmiddellijk (ook zondag spuiten)
Gsm. 0488 862 861
ofRegio: Geel, Herentals, Mol, Turnhout, Lommel, Beringen, Tessenderlo, Diest, Aarschot, Heist-op-den-Berg...

RESEERV UW TERMIJN

Contacteer ons
CONTACTEER ONS


Contactgegevens

Prima Tuin
Dokter Van de Perrestraat 225 bus F,
2440 Geel,
GSM. 0488/ 862 861
BTW BE 0675.786.330
Adres van de hof
Hebben uw vrienden hulp nodig om rupsen te bestrijden?
Deel deze website met uw vrienden:

© 2018 by PRIMATUIN.BE
VRIENDEN VAN NATUUR...
Terug naar de inhoud