Lokale Buxusrups Bestrijder - Geel, Mol, Turnhout... - Alle werken in Uw tuin. Regio Geel, Herentals, Mol, Turnhout...

Welcom bij Hoveniersbedrijf Primatuin
Alle Tuin werken
Hovenier regio Geel, Mol, Turnhout, Herentals...
Tuinwerk reserveren
Tuinier Geel
Ga naar de inhoud

Regio: Geel, Herentals, Mol, Turnhout, Lommel, Beringen, Tessenderlo, Diest, Aarschot, Heist-op-den-Berg...max tot 30km van Geel.


Vreet de buxusrups jouw buxus kapot?
Handel snel om verdere schade te voorkomen!

Heb je last van buxus rupsen die jouw buxus aantasten? Wat kun je doen tegen de buxusrupsen? Wij zetten de belangrijkste info voor je op een rij.

De periode dat de buxusrups actief is begint eind April begin Mei en gaat door tot eind September begin Oktober. Het eerste motje komt in mei en kunt herkennen aan witte vleugeltjes met een bruine rand en heeft een spanbreedte van ongeveer 4 cm.

Dode blaadjes, kale takken en spinsel?

Dode blaadjes, kale takken en spinnewebben in je buxus? Grote kans dat de buxusmot zich in jouw buxus heeft genesteld. De rupsen vreten de hele buxus kaal. Eerst schrapen ze de onderkant van het bladmoes weg. Daarna beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen waardoor je de rupsen ook gaat zien.

Opgelet:
De buxusmot en haar larven vreten uw tuin kaal binnen paar dagen

Sinds enkele weken worden er terug massaal buxusmotrupsen waargenomen. Buxus tref je in zeer veel tuinen aan waar ze dienst doen als wintergroene haag of als blok om structuur te brengen in de tuin. Je kan ze ook aantreffen als decoratieve buxusbol, -kegel, -spiraal of een mooi in vorm gesnoeide buxusfiguur.


De buxusmotplaag
In welke gebieden in Vlaanderen kan ik deze rups op mijn Buxus aantreffen?

Aantastingen worden vastgesteld in een groter gebied dan vorig jaar. De plaag is sinds 2010 in ons land en breidt jaar na jaar uit. De druk is voornamelijk hoog in steden en gemeenten gelegen in de driehoek Antwerpen, Brussel, Aarschot en in de regio Gent. Ook in andere delen van Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg komen versnipperd aantastingen voor. In West-Vlaanderen is er momenteel zeer beperkt schade aan Buxus. Wees ook buiten deze gebieden waakzaam, een goede gewasbescherming kan verdere verspreiding voorkomen.
Buxus moten bestrijden

De buxus rups of de buxusmot is een rups die de buxusblaadjes aantast. Deze mot komt uitsluitend op buxus voor en maken in korte tijd complete buxushagen/struiken kapot. In 2010  zijn in de provincie Brabant vele rupsen aangetroffen en deze verspreiden zich nu over een groot deel van  Nederland en Belgie. In voorgaande jaren werden er vondsten gedaan in Nederland: Boskoop, Denekamp, Spijkenisse en Dordrecht. Het verspreidingsgebied zal in 2018 en 2019 weer uitgebreider zijn.

De rupsen van de buxusmot zijn momenteel talrijk aanwezig in Vlaamse tuinen en parken, meldt het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) te Destelbergen. In een mum van tijd leidt hun vraatschade tot verbruining van Buxus en kaalvraat. Het is absoluut noodzakelijk deze plaag in dit rupsenstadium te bestrijden. Eens de rupsen verpoppen, is gewasbescherming namelijk veel moeilijker. Een tijdige behandeling is cruciaal om schade op buxussen te vermijden en verdere uitbreiding te beperken.


Behandeling nodig?
3 POWER BESTRIJDING - onze unieke behandelingsformule
Professionele bestrijding buxusmot en buxusrups
Wij behandelen buxus met 3 beste professionele middelen, 2 om buxusmot -rups te bestrijden
+ een speciale conditioner met alle mineralen en 24 spore-elementen om plant te herstellen en versterken.

Bestel hier


Gevolgen van vretende buxusrupsen

De buxus is een plant met een groot herstelvermogen. Maar wordt deze jaar na jaar aangevreten door de buxusrups dan is ook de buxus hier niet tegen bestand. Grijp je niet tijdig in dan gaat de buxusrups in winterslaap en begint het spelletje van vooraf aan in het voorjaar.
rupsen


Herkenning buxusrupsen in een vroeg stadium

De rupsen kunnen het hele jaar aangetroffen worden. Je herkent de rupsen aan een felgroen met zwarte kop met een zwart patroon van zwarte stippen en lichte lengte strepen. Een volgroeide rups is ongeveer 4cm groot.  Een pas gevormde pop is felgroen met donkere strepen en vlekken. Een oudere pop is cr√®mekleurig met bruin. De afmetingen van een pop zijn (ongeveer) 1,7 cm. de pop bevind zich in een stevig gespannen cocon.
buxusrupsen


Schade in juli en augustus door buxusrupsen

De rupsen veroorzaken veel schade omdat ze meerdere keren per jaar voortplanten. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven de tien graden komt, worden ze actiever en zullen ze de buxusbladeren gaan aanvreten. Het hele jaar door vinden er diverse levenscyclussen plaats. De jonge rupsen veranderen eind mei-juni in jonge motten. De rupsen die daaruit voortkomen zijn in augustus al volgroeid en vormen in september weer motten.
De rupsen die hier uit voortkomen blijven eten van de buxus tot oktober om dan in winterslaap  te gaan. Het hele seizoen zijn er rupsen aanwezig. Ze vreten zich in korte tijd helemaal vol, hierdoor krijgen de planten geen kans om zich te herstellen.


Wat mot je doen tegen buxusrupsen?

Het is zaak dat je een aantal keren per jaar de planten grondig controleert op de aanwezigheid van de rupsen. Zie je rupsen dan kun je deze bestrijden met, bij voorkeur, sterke bestrijdingsmiddelen. Om schade te voorkomen kun je in april en mei een controle uitvoeren en alle rupsen verwijderen. Dit geldt zeker voor grotere oppervlakten met buxushagen (buxustuinen). Let wel op: Als de buren ook buxus in de tuin hebben is het zaak dat zij ook actief met bestrijding aan de slag gaan.
De buxusmot legt meermaals per jaar eitjes en rupsen kunnen gedetecteerd worden in april/mei, juli/augustus en september/oktober.
We raden aan om buxus regelmatig te inspecteren op aanwezigheid van rupsen en schade te behandelen indien nodig. Tot de overwintering start, kan je de bladvretende rupsen bestrijden met een biologisch of chemisch gewasbeschermingsmiddel. Voor het gebruik van biologische rupsenmiddelen op basis van de bacterie Bacillus thuringiensis, die snel en afdoende werken, kan je terecht bij een professionele tuinaannemer die hiermee voldoende kennis en ervaring heeft.

Je kan beroep doen op een professionele hovenier die kent het ideale bestrijdingsmoment, heeft meer middelen voorhanden en kan gebruikmaken van biologische bacteriepreparaten of professionele gewasbeschermingsmiddelen die momenteel niet voor particuliere gebruikers beschikbaar zijn. Aangetaste planten herstellen zich indien met goede sproeistoffen wordt ingegrepen.

buxusmotten
Is de verpopping al begonnen? Dan raden wij je aan de aangetaste takken weg te knippen en af te voeren inclusief de rupsen en schade. Zorg dat je het afval afvoert in een goed gesloten afvalzak. Zo vermijd je dat rupsen toch stiekem hun weg naar buiten vinden.

Dus de buxus hoeft niet verwijderd te worden

Veel tuinliefhebbers denken dat de je buxus direct uit de tuin moet halen en naar het grof vuil moet brengen. Dit is een tikkeltje overdreven. De plaag kan bestreden worden alhoewel het soms lastig lijkt.  U hoeft het niet zelf te doen. We doen het professioneel voor u.
Woon je tot 30km van Geel? Bel ons om afspraak te maken 488/862 861 of


Bonustip: vermijd licht

Volwassen buxusmotten trekken aan op kunstlicht. Dit geldt dus ook voor de tuinverlichting in jouw tuin. Vermijd dit dus zo veel mogelijk in deze periode.

Heb je FEROMOONVAL nodig?

Feromoonval ( mottenval ) met complet feromonen, tegen buxusmot
-vangt motten en helpt voorkomen  door motten eitjes leggen.Buxusrups: probleemstelling
Buxusmot het is geen mot van een inheemse nachtvlinder, maar het is er eentje van Aziatische origine die door import van planten vanuit het land van herkomst is meegekomen naar Europa. Spijtig is buxus in alle soorten, maten en vormen het hoofdvoedsel voor de buxusrupsen, die hier in Europa geen natuurlijke vijanden kennen. Daardoor floreert de buxusrups hier buitengewoon goed en wordt hun verspreidingsgebied jaarlijks groter.

Van zodra de eitjes uitkomen, beginnen de buxusrupsen de buxusplanten kaal te eten. De tuinliefhebber merkt het meestal op van zodra er kale plekken in een buxushaag of buxusbol verschijnen. Om kaalvraat te voorkomen is het belangrijk de plaag al in het rupsenstadium te bestrijden met bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmottenrups. Een snelle behandeling is van groot belang om de vraatschade of verdere uitbreiding te beperken.

Schadebeeld
De aanzienlijke schade die de rupsen van de buxusmot aanrichten uit zich vooral in dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel! De rupsen kunnen het jaar door op buxusplanten worden aangetroffen, vlinders en poppen enkel in korte periodes tussen april en september.
Grote hoeveelheden rupsen resulteren uiteindelijk in kaalvraat van de plant.
De eerste schade is meestal lastig te zien.
De vraatsporen van jonge rupsen zijn eerder kleine mineergangen of blaasmijnen omdat ze het bladmoes aan de onderkant van het blad wegschrapen.
Al snel beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen waardoor de schade en aanwezigheid van de rupsen steeds meer opvalt.Heb je rupsen, motten of beschadigde buxusplanten in uw tuin gezien?

Wacht niet tot het te laat is.

Bestrijding buxus rups

De buxusrups is de larve van de buxusmot

Wees er snel bij om de buxusrups en de buxusmot te bestrijden


Bel onmiddellijk (ook zondag behandelen)

Regio: Geel, Herentals, Mol, Turnhout, Lommel, Beringen, Tessenderlo, Diest, Aarschot, Heist-op-den-Berg...
Professioneel spuiten garandeert 100% effectiviteit.

We kunnen uw buxussen redden.
Hoe vroeger we behandelen hoe beter voor uw planten.
HEB JE VRAGEN?

Contacteer ons
Adres van de hofCONTACTEER ONS


Contactgegevens

Prima Tuin
Dokter Van de Perrestraat 225 bus F,
2440 Geel,


Hebben je vrienden hulp nodig in de tuin?
Deel deze website met vrienden:

-Wat kun je doen tegen buxusmot
-Welke biologische bestrijding is mogelijk
-En meer...


Terug naar de inhoud