Oprit Aanleggen - Alle werken in Uw tuin. Regio Geel, Herentals, Mol, Turnhout... Tuinman

Welcom bij Hoveniersbedrijf Primatuin
Tuinwerk reserveren
Tuinier Geel
Ga naar de inhoud
Welke oprit verharding kiezen?

Welke oprit verharding moet ik kiezen?
Het is een veelgehoorde en terecht gestelde vraag. De keuze aan verhardingen is immers zo groot dat het soms lastig is om tot een beslissing te komen. Om het kiezen wat te vergemakkelijken zou je jezelf de volgende vragen kunnen stellen:
 1. Welke oprit verharding past het beste bij de stijl van de woning?
 2. Kun je er comfortabel over lopen?
 3. Welk type verharding is het makkelijkst in onderhoud?
 4. Hoe duur is de oprit?


1. Oprit verharding in stijl van de woning
Een oprit moet passen bij de stijl van de woning en bij de overige elementen in de omgeving, zoals een tuinpad of een terras. Met de meeste bestratingsmaterialen kun je alle kanten op maar sommige soorten ademen qua structuur en vorm een specifieke sfeer uit. Zo zijn kasseien vrij traditioneel en passen ze goed bij landelijke woningen met een klassieke woningstijl. Beton of grind daarentegen zijn juist geschikt voor woningen met een modernere vormgeving. Populair zijn betonnen megategels van groot formaat. Ze hebben een vrij minimalistische uitstraling die goed past bij een hedendaagse architectuur.
 • Modern: megategels, natuursteen, keramische tegels, beton, split
 • Klassiek: kasseien, kleiklinkers, grind

2. Loop comfort en veiligheid
Niet iedere bestrating is even comfortabel te belopen. Over een oprit in grind of split is het lastiger lopen dan over een oprit in klinkers of tegels. In de winter echter, zul je over grind niet snel uitglijden, iets wat je met kasseien weer wel kunt hebben. Vooral traditionele kasseien kunnen snel glad worden en als je slecht ter been bent kan dat wel eens een overweging zijn om te kiezen voor een verharding met tegels of klinkers die voorzien zijn van een ruwe toplaag (denk ook aan courtstones).
 • Makkelijk te belopen: tegels, courtstones, klinkers, beton, asfalt
 • Minder makkelijk: grind, split, kasseien

3. Onderhoud
Oprit verhardingen verschillen doorgaans niet al te veel in onderhoud maar toch zijn er een aantal verschillen. Zo is een oprit in blauwe steen gevoeliger voor krassen en vervuiling dan een oprit in beton. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Je kunt immers te maken krijgen met bandensporen of met lekkage van olie of vet. Nu is dit soort vervuiling niet onoverkomelijk want zelfs olievlekken slijten op termijn vanzelf weer uit de bestrating, maar het kan een overweging zijn om voor een andere type steen te kiezen zoals beton of voor een wat hardere natuursteensoort.
 • Makkelijk in onderhoud: beton, klei (keramisch), kasseien, grind, asfalt

4. Budget
Aan alles hangt een prijskaartje, zo ook aan een nieuwe oprit. Gelukkig hoeft een kwalitatieve oprit niet perse erg duur te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld voor betonklinkers of tegels kiezen. Deze zijn qua prijs en kwaliteit erg interessant. Tevens gaat zo'n oprit in betonklinkers een leven lang mee en zul je er weinig onderhoud aan hebben. Goedkoper kan ook nog, denk aan een oprit in grind of split. Heb je een ruim budget en wil je een wat luxere uitstraling, denk dan eens aan natuursteen of aan keramische tegels. Deze soorten zijn relatief kostbaar maar hebben een karakteristieke luxe uitstraling.
 • Relatief goedkoop: grind of split, beton, boerenkasseien
 • Relatief duur: natuursteen, keramische tegels, kasseien


Een oprit laten aanleggen tegen scherpe prijzen?
Regio: Geel, Herentals, Mol, Turnhout, Lommel, Beringen, Tessenderlo, Diest, Aarschot, Heist-op-den-Berg
Welke soorten oprit verharding bestaan er

Bij het kiezen van een bestratingsmateriaal voor de oprit kom je voor heel wat keuzes te staan. Zo zijn er heel wat soorten oprit verhardingen en zul je moeten kijken welk type esthetisch gezien het beste bij de woning past. In onderstaand overzicht vind je een opsomming van de meest populaire oprit verhardingen en wat de voordelen van elk type zijn.

Oprit verharding in tegels of klinkers
Tegels en klinkers zijn uitermate geschikt voor verwerking in opritten, looppaden en terrassen. Klinkers zijn over het algemeen wat makkelijker te leggen omdat ze vanwege hun geringe formaat goed blijven liggen en daarom ook op hellingen geplaatst kunnen worden. Tegels vergen wat meer aandacht bij plaatsing vooral de wat gevoeligere soorten. De keuze aan steensoorten is erg groot en je kunt kiezen uit allerlei uitvoeringen.
Voordelen tegels of klinkers: sterk, perfect loopcomfort, past goed in moderne en klassieke omgevingen, grote keuze aan soorten en uitvoeringen (natuursteen, beton, keramiek).

Oprit verharding van kasseien
Kasseien zijn nog altijd zeer geliefd in ons land vanwege hun charmante uitstraling. Ze passen perfect bij landelijke woningen en bij woningen met een klassieke bouwstijl. Bekende kasseisoorten zijn: porfier, basalt, gres, Zweeds graniet. Tegenwoordig zijn platines erg populair. Deze hebben een wat groter stapcomfort dan traditionele kasseien en zien er ook wat moderner uit. De Belgische soorten zoals porfier en grès zijn alleen nog als recuperatiekassei leverbaar.
Voordelen kasseien: karakteristieke uitstraling, kasseien zijn slijtvast en blijven lang mooi.

Halfverharding van grind of split
Grind of split zijn materialen die zich goed laten combineren met andere bestratingsmaterialen zoals beton of natuursteen. Een oprit in grind of split is niet al te duur en eenvoudig in aanleg. Met uitzondering van een aantal soorten split zul je wel maatregelen moeten treffen om te voorkomen dat er rijsporen of kuilen in de oprit gaan ontstaan. Met grindstabilisatiematten kunnen dergelijke problemen voorkomen worden.
Voordelen grind & split: relatief goedkoop, wordt niet glad bij regenval of sneeuw, esthetische mogelijkheden.

Asfaltverharding
Een asfaltverharding is prijs-technische gezien voornamelijk interessant bij grote oppervlakken en opritten waar veel verkeer overheen rijdt. Je kunt er comfortabel over rijden, lopen of fietsen en qua onderhoud heb je er in principe geen omkijken naar.
Voordelen van asfalverharding: groot rijdcomfort, eenvoudig in onderhoud.

Beton verhardingen
Ben je op zoek naar een oprit verharding met een minimalistische stijlvolle uitstraling? Dan kun je een oprit in beton overwegen. Beton is oersterk en kan naadloos worden gelegd. Je kunt kiezen uit meerdere kleuren en uitvoeringen en ook qua onderhoud is beton niet al te lastig.
Voordelen van een oprit in beton: oersterk, luxueuze uitstraling, eenvoudig in onderhoud.

Een oprit laten aanleggen tegen scherpe prijzen?
Regio: Geel, Herentals, Mol, Turnhout, Lommel, Beringen, Tessenderlo, Diest, Aarschot, Heist-op-den-Berg
Terug naar de inhoud