Lokale eikenprocessierupsen bestrijder - Geel, Mol, Turnhout... - Alle werken in Uw tuin. Regio Geel, Herentals, Mol, Turnhout... Tuinman

Welcom bij Hoveniersbedrijf Primatuin
Tuinwerk reserveren
Tuinier Geel
Ga naar de inhoud

Wij bestrijden dagelijks processierupsen in regio: Geel, Herentals, Mol, Turnhout, Lommel, Beringen, Tessenderlo, Diest, Aarschot, Heist-op-den-Berg...max tot 30km van Geel.


  Ook tijdens de coronacrisis zijn we er voor u en alle werken uitvoeren.   

Wie is de eiken processierups?
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder, die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren de eitjes en begin mei komt de rups te voorschijn. Na een aantal vervellingstadia is de rups in juli volgroeid.

De rupsen verzamelen zich vanaf 3e week mei in spinselnesten om te vervellen.  Na de derde vervelling krijgt de rups de beruchte brandharen. Dit vindt plaats tussen eind mei en eind juni. In juli-augustus verpopt de rups zich tot een vlinder, waarna het vrouwtje haar eitjes legt in eikenbomen. Op deze manier zullen er het volgend jaar weer nieuwe rupsen te voorschijn komen.

Brandharen veroorzaken de overlast.
De haren van de processierups zijn de veroorzakers van de overlast. Na de 3e vervelling ontstaan de echte brandharen die de overlast veroorzaken. Door huid- en luchtwegcontact kunnen er klachten ontstaan. De klachten zijn pijnlijke jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen en/of kortademigheid. Sommige klachten (huiduitslag) kunnen soms wekenlang aanhouden. Medicijnen kunnen de klachten verminderen.

Laat spinselnesten met brandharen , welke het gehele jaar overlast kunnen veroorzaken, dan ook door een specialist verwijderen. De kosten hiervan vallen altijd lager uit dan de kosten van overlast en medische zorg.

Het gevaar van de processierups
Fietsers en wandelaars komen regelmatig een nest van processierupsen tegen. Dat kan vervelend aflopen, want de brandharen van deze rups vormen voor mensen een gevaar voor de gezondheid. De haren van de processierups zijn dan misschien maar 0,3 millimeter lang, maar een processierups heeft er miljoenen. Daardoor kunnen ze toch behoorlijk wat problemen veroorzaken.

Vooral de stoffen die op de haren zitten zijn vervelende boosdoeners. Die zorgen onder meer voor huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. In zeer ernstige gevallen blokkeren de haren van de processierups de luchtwegen of veroorzaken ze permanente blindheid. En voor honden kan de processierups zelfs dodelijk zijn! Laat ons daarom in uw omgeving de processierups bestrijden, zodat uw gezinsleden en huisdieren veilig naar buiten kunnen.

Eikenprocessierupsen duiken steeds vaker op in ons land en kunnen in een mum van tijd een volledige boom kaalvreten. De harige beestjes kunnen brandwonden op de huid veroorzaken en veroorzaken problemen aan de ogen en de luchtwegen. Hoe vaker je met de eikenprocessierupsen in aanraking komt, hoe feller de klachten. In ernstige gevallen kan een levensbedreigende anafylactische shock optreden. Daarom is het aangewezen om een gespecialiseerde firma in te schakelen die de nesten komt verwijderen.


Last van de eikenprocessierups in uw tuin in regio Geel, Mol, Turnhout...?
De eikenprocessierups komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en komt tegenwoordig veel voor in België en het zuiden van Nederland. Het is een naar beestje, omdat er snel een plaag ontstaat. Daarnaast zijn de brandharen van de rups gevaarlijk voor mensen. De rups komt vooral op eiken voor en vreet deze helemaal kaal. Met het verschijnen van het eerste blad in het voorjaar komen ook de eerste eitjes uit. De processierups zit vooral aan de zonnige zuidkant van de eikenstammen. De nesten zijn makkelijk te herkennen, omdat het een dicht spinsel is van vervellingshuidjes en uitwerpselen.

Pas op: Raak deze nesten nooit met de blote hand aan, want de vervellingshuidjes bevatten brandharen. Ook de rupsrestanten en nesten uit vorige jaren niet. 'Oude' brandharen blijven meer dan vijf jaar schadelijk. Het is belangrijk dat u voor de bestrijding van de processierups de hulp van een expert inroept.


Actief van mei tot en met juli
De eikenprocessierups komt in de maanden mei, juni en juli voor. De rups is eigenlijk de larve van een nachtvlinder. Die legt haar eitjes in de top van de eikenbomen. Hier overwinteren de eitjes. Net voordat de knoppen van de eik uitlopen, komen de behaarde, oranje rupsen uit de eitjes. Tussen half mei en half juni krijgen de rupsen na het vervellen de kenmerkende brandharen. In juli zijn de rupsen volgroeid. De kleur verandert dan in grijs met lichtgekleurde zijden. Hierna verpoppen de rupsen zich tot vlinders.

Let op: de eikenprocessierups leeft alleen in eikenbomen. U vind ze dus niet op andere bomen.

De eikenprocessierups kan voor veel overlast zorgen. PrimaTuin is gespecialiseerd in het bestrijden van processierupsen op een snelle, veilige en milieuvriendelijke wijze.

Overlast en gezondheidsrisico’s
Mensen kunnen van mei tot en met september in aanraking komen met de brandhaartjes wanneer ze onder de besmette bomen doorlopen, of wanneer besmette bomen vlak bij ramen van een huis staan.
Reacties kunnen van persoon tot persoon verschillen.
Op de onbedekte huid geven de brandhaartjes een sterk jeukende, rode uitslag. In de ogen geven ze rood ontstoken oogwit en een branderig gevoel. Bij inademing van de haren kunnen irritaties en ontstekingen ontstaan van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Vermijd daarom elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten.

Voorkom problemen
Na contact met de kleine, pijlvormige brandharen (± 700.000 per rups) van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Er hoeft geen direct contact met de rups te zijn om klachten te krijgen. De wind voert de brandharen mee en komen daardoor ook op de huid of in kleding. Meestal verdwijnen de klachten binnen een paar dagen tot 2 weken vanzelf.

U kunt klachten zelf voorkomen of de kans erop verminderen:

-Bent u in een gebied met veel eikenbomen? Bedek dan uw armen, benen en hals
-Ga niet op de grond zitten in de buurt van eikenbomen
-Voorkom contact met rupsen, haren en nesten. Houd afstand. Vertel dit ook aan kinderen
-Houd uw hond uit de buurt van rupsen en oude nesten. En laat uw hond liever niet snuffelen onder een eikenboom
-Ga niet zelf rupsen bestrijden. Laat nesten in uw tuin verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf

Als u toch klachten heeft:
-Strip de geïrriteerde huid zo snel mogelijk met plakband
-Spoel daarna uw huid (en eventueel uw ogen) met lauw water
-Was de kleding die u droeg, het liefst op 60 graden
-Ga niet wrijven of krabben
-Smeer een zachte crème met menthol of Aloë Vera op uw huid

Bestrijding nodig?
Kies voor de beste oplossing in processierups bestrijding. PrimaTuin uit Geel komt graag bij u in de omgeving de processierups bestrijden! Wij werken in de regio Geel en rond 30km, Om bestrijding te bestellenTel 0488 862 861 of gebruik ons contactformulier.


Heb je processierupsen, motten of nesten in uw tuin gezien?
 
Wacht niet tot het te laat is.Bel onmiddellijk (ook zondag bestrijden)

Regio: Geel, Herentals, Mol, Turnhout, Lommel, Beringen, Tessenderlo, Diest, Aarschot, Heist-op-den-Berg...
Professioneel bestrijding garandeert 100% effectiviteit.

HEB JE VRAGEN?

Contacteer ons
CONTACTEER ONS


Contactgegevens

Prima Tuin
Dokter Van de Perrestraat 225 bus F,
2440 Geel,

Adres van de hof
Hebben je vrienden hulp nodig in de tuin?
Deel deze website met vrienden:
Terug naar de inhoud