Takluizen bestrijden Geel, Mol, Turnhout, Herentals, - Alle werken in Uw tuin. Regio Geel, Herentals, Mol, Turnhout... Tuinman

Welcom bij Hoveniersbedrijf Primatuin
Tuinwerk reserveren
Tuinier Geel
Ga naar de inhoud
Alleen professionele behandeling garandeert 100% efficiëntie.


Heb je takluizen in uw tuin gezien?
Neem dan direct contact
Gsm. 0488 862 861
Wij garanderen top kwaliteit en beste prijs

Regio: Geel, Herentals, Mol, Turnhout, Lommel, Beringen, Tessenderlo, Diest, Aarschot, Heist-op-den-Berg...

TAKLUIS
De afgelopen jaren konden we niet echt spreken van een strenge winter. Veel insecten overleefden die winterperiode terwijl ze anders zouden sterven van de vorst.
Dit verklaart waarom we de voorbije 2 jaren, vaak in het voorjaar bij de hergroei van de hagen, de meeste takverkleuring zien. De takken worden op korte termijn geel, vervolgens kleuren ze bruin en uiteindelijk verdrogen ze. Ze zijn dood.

Wat is een takluis?

Een takluis is een insect dat behoort tot een grotere groep van takluizen (Cinara spp) en is familie van de bladluizen. De takluis die bij ons voornamelijk voorkomt is de takluis
Cinara cupressi.
Ze is 1,8 – 3,9 mm lang en heeft een grijsachtig, oranjebruin tot soms zelfs geelachtig bruine kleur. Er zijn ook 2 zwarte markeringen of lijnen die vanuit de nek vertrekken en naar
achter toe uiteen lopen als een soort V op de rug. Achteraan op het uiteinde van hun rug zijn er 2 korte siphonen (buisjes) zichtbaar die donker gekleurd zijn. Deze korte siphonen zijn met elkaar verbonden door een donkere streep, goed zichtbaar op de rug. De poten zijn bleek gekleurd, behalve op de gewrichten, welke donker zijn. De poten zijn over de ganse lengte dun behaard. De antennes zijn vrij kort en hebben een lengte van ongeveer 2/5 van de volledige lichaamslengte. De uiteinden van de antennes zijn donkerder gekleurd. In volwassen stadium is er een grijze schijn die wordt veroorzaakt door een dikke waslaag en deze insecten moet beschermen tegen uitdroging.

Cinara cupressi wordt vooral gevonden op cipressen, met Leylandii in het bijzonder maar kan ook gevonden worden op Thuja, Juniperus en Chamaecyparis.


Steeds vaker zien we coniferen- (= sparren) hagen waarin op vrij korte termijn grotebruine plekken ontstaan. Takken verdrogen en kleuren bruin en leiden soms tot een ware ravage. Vaak gaat het om oudere hagen. Zeker bij de snelgroeiende Leylandii hagen komt dit fenomeen opvallend voor!! Takluizen, (in het latijn heet dit beestje ‘Cinara spp.’,) zijn
hiervan de oorzaak. Ze zuigen op de twijgen en maken zo de sapgeleiding binnenin de tak helemaal kapot, met verdroging (afsterven) als gevolg. Naast Leylandii worden ook Chamaecyparis lawsoniana hagen steeds vaker door deze takluizen belaagd. Omstreeks 1980 kwamen uit Zuid-England de eerste meldingen van grote schade die deze Cinara takluizen veroorzaken. Sinds 2003 vinden we ze ook met grotere regelmaat in onze Belgische tuinen.

De takluis is slechts 2 tot max. 4 mm groot en door haar camouflagekleur moeilijk waarneembaar bij een oppervlakkige inspectie. Ze is grijsachtig bruin, net als de twijgen in de haag. De grijze schijn op het lichaam wordt veroorzaakt door een dikke waslaag die haar beschermt tegen uitdroging. Grotere kolonies zijn zeldzaam, meestal zijn er maar enkele individuen op de afstervende plekken te vinden.

De periode waarin takluizen actief zijn loopt normaal van maart tot november.
Van mei tot oktober zijn de volwassen takluizen levendbarend (= brengen rechtstreeks jongen voort). Vanaf eind oktober leggen ze eitjes af die overwinteren om het jaar nadien de populatie terug op te bouwen. Bij extreem zachte winters zoals in de jongste jaren, overwinteren ook de volwassen luizen die zo bijna het hele jaar blijven sap zuigen en de takken structureel kapotmaken. Dit verklaart waarom we de voorbije 2 jaar vaak in het voorjaar, bij de hergroei van de hagen, de meeste takverkleuring zien. De takken worden op korte termijn geel, vervolgens bruin en verdrogen uiteindelijk. Ook kleine populaties takluizen kunnen heel veel schade veroorzaken, tot zelfs het volledig afsterven van de
coniferen. Daarnaast bevuilen ze de twijgen met een suikerachtige uitscheiding, honingdauw, waarop zwarte roetdauw schimmels gaan groeien.

Aangetaste hagen kunnen zich soms herstellen, maar het is een zeer traag proces en afhankelijk van de graad van aantasting. Bij coniferen komt immers weinig hergroei vanuit het oudere hout.


Levenscyclus van takluizen
HERFST: In ons klimaat legt de takluis haar eitjes af in de herfst, dewelke in de volgende lente uitkomen.

LENTE tem ZOMER: In de lente zijn er enkel vrouwtjes te vinden zich ongeslachtelijk voortplanten (er komt dus géén paring aan te pas, zogenaamde parthenogenese). Ze leggen in de lente geen eitjes maar maar baren levende jongen.
Nu zijn er 2 soorten volwassen takluizen: mét en zonder vleugels, maar nog steeds enkel vrouwelijk. Zowel de volwassen luizen als de jongen zijn prima gecamoufleerd en moeilijk zichtbaar als ze op de bruinige takken van de Leylandii zitten. Ondertussen neemt hun aantal sterk toe tijdens de zomer.

Einde ZOMER/ begin HERFST: Wanneer de temperaturen beginnen te dalen en de herfst in zicht komt, produceert de luis ook mannetjes. Op dit moment beginnen ze ook te paren en zal het vrouwtje eitjes beginnen leggen ipv jongen te baren. De eitjes worden gelegd rond de twijgen om te overwinteren.
Er worden verschillende generaties gemaakt tijdens het jaar, ik weet echter niet hoeveel er dat precies zijn.

Vrienden en vijanden van bladluizen
Het absolute maatje van takluizen (en ook de bladluizen) is de mier. Dat komt omdat mieren van suiker houden. Tak- en bladluizen steken namelijk hun scherpe snuit in de plant om er de sappen uit te zuigen als voedsel. Alleen, er zit één stof in die ze niet zo goed kunnen gebruiken en dat is de suiker, ook wel honingdauw (een heldere nectar-achtige vloeistof). Die suiker wordt uitgescheiden door 2 kleine buisjes op de rug van de luis. De suiker komt naar buiten via die buisjes als een soort van druppeltjes. De mieren vangen die druppeltjes op, dit wordt vaker omschreven als mieren die de luizen "melken". Op hun beurt zullen zij de luizen beschermen die hun belagers. En zo ontstaat er een symbiose. De mier mag de luizen melken en in ruil daarvoor beschermt hij de luizen. Wat een mooie wereld toch.

Wist je dat sommige mieren zelfs luizen meenemen naar hun ondergrondse kamers? Ze houden ze daar als het ware gevangen om ze te houden als een soort vee, voor honingdauw

Maar takluizen hebben ook natuurlijke vijanden. Alhoewel de takluis – in tegenstelling tot de bladluis – niet erg geliefd is als voedsel door de waslaag die over de luis ligt.

Eén van de gekende vijanden is de larven van de zweefvlieg. Jammer genoeg is deze nog niet commercieel beschikbaar. Waarschijnlijk omdat deze niet veel andere toepassingen kent en commercieel dus weinig interessant is.
Er zijn ook parasitaire sluipwespen die de populatie takluizen gaat onderdrukken.
Ik zou durven denken dat de larve van lieveheersbeestjes of de larven van de gaasvlieg ook kandidaat vijanden zijn. Het zijn immers fervente eters van bladluizen. Maar ik heb nog geen enkele bevestiging gezien van mijn vermoeden, noch in de praktijk, noch in onderzoeken.


Schade en bestrijding
De takluizen zuigen plantensappen uit het floëem van twijgen en jonge stammen. Het is door dit zuigen dat de afsterving begint. Zelfs kleine populaties kunnen veel schade veroorzaken, tot zelfs het volledig afsterven van de cipressen. De Cipressen takluis kan ernstige en directe schade veroorzaken in cipressen maar ook bij andere coniferen of spar-achtigen. Ze komt voor op:

Leylandii
Thuja
Juniperus
Chamaecyparis (Dwergcipres)
Maar ik zie ze toch bijna uitsluitend op Leylandii; De impact op je haag (of soms ook de bomen, hagen zijn immers de bomen in kort gehouden versie) is afhankelijk van het weer en andere stressfactoren. Hoge populatiedichtheden worden bevorderd door warme en drogere zomers.Schadebeeld:
De aanwezigheid van honingdauw kan in eerste instantie wijzen op takluizen. De honingdauw kan door de roetdauwschimmel zwart verkleurd zijn.

De takken worden op korte termijn geel, vervolgens bruin en verdrogen uiteindelijk. Daardoor ontstaat het vrij typische beeld waarbij delen van de haag, als in grote vlekken, bruin worden en afsterven, zie foto hieronder.

Aangetaste hagen kunnen zich soms herstellen, maar het is een zeer traag proces en afhankelijk van de graad van aantasting. Bij coniferen komt immers weinig hergroei vanuit het oudere hout. Al bij de eerste waarnemingen moet men behandelen.
Bestrijding:
Jammer genoeg is een bestrijding met nuttige insecten op vandaag niet mogelijk.

Het is noodzakelijk om de aangetaste haag volledig te behandelen en niet enkel de bruine vlekken. 3 Behandelingen op 1 seizoen zijn noodzakelijk om de cyclus te kunnen doorbreken, 2 jaar na mekaar. Dit heeft voor mij in de praktijk de juiste resultaten geleverd. De laatste behandeling best rond eind september – oktober

Ik hoop dat je hiermee voldoende weet wat een takluis is en hoe je deze aanpakt als je er door geplaagd wordt. Bel mij gerust of stuur mij een mail als je hulp nodig hebt voor de bestrijding.

Terugsnoeien aangetaste coniferenhagen
Bruin geworden coniferenhagen kunnen niet diep teruggesnoeid worden tot op het oudere hout. Knip je in het oude hout dan zal de plant geen nieuwe scheuten aanleggen en loopt dus niet meer uit. Is een coniferenhaag volledig bruin geworden, dan zit er niet anders op om de hele haag volledig te verwijderen.
*Bronen
www.stefaanbinge.be/artikelen/takluiizen.pdf www.deboomdokter.be/blog/varia/wat-is-takluiscinara-cupressi-en-hoe-bestrijden/


Wacht niet tot het te laat is.

Bel Onmiddellijk
Hoe eerder hoe beter
GSM 0488 862 861


Top kwaliteit, beste prijs in regio. Met garantie!!

Geel, Herentals, Mol, Turnhout, Lommel, Beringen, Tessenderlo, Diest, Aarschot, Heist-op-den-Berg...
HEB JE VRAGEN?

Contacteer ons
Adres van de hofCONTACTEER ONS


Contactgegevens

Prima Tuin
Dokter Van de Perrestraat 225 bus F,
2440 Geel,
GSM. 0488/ 862 861
BTW BE 0675.786.330

Hebben uw vrienden hulp nodig om ongedierte te bestrijden?
Deel deze website met uw vrienden:
Terug naar de inhoud