Tips - Alle werken in Uw tuin. Regio Geel, Herentals, Mol, Turnhout... Tuinman

Welcom bij Hoveniersbedrijf Primatuin
Tuinwerk reserveren
Tuinier Geel
Ga naar de inhoud

20 SLIMME TUINTIPS

... om uw tuin te laten schitteren zodat uw buren met enige jaloezie over het tuinhek gluren. En natuurlijk om zelf maximaal van de mooie zomerdagen te genieten.

1 Zeef de as van de haard of de houtkachel en spreid ze uit tussen sierplanten en in de moestuin. Ze is heel rijk aan mineralen (magnesium, zink, kalk en koper).

2 Een smalle, langwerpige stadstuin wordt minder eentonig als u hem met tussenhaagjes in meerdere kamertjes verdeelt. Een rozenkamertje, een water-kamertje, een zitkamertje enz.

3 Balkon in de schaduw en u wilt toch bloemen? Plant dan heliotropen, vlijtige liesjes, begonia's, Ageratums, viooltjes en zelfs fuchsia in potten of bakken.

4 Tuinverlichting geeft prachtige effecten. Makkelijk en betaalbaar zijn enkele draadloze tuinspots die werken op zonnebatterijen. Ze laden zichzelf op en u kunt ze programmeren en (ver)-plaatsen waar u wilt.

5 Let in de winter op het smelten van de sneeuw: op de plaatsen waar de sneeuw het eerst weg is, zullen mediterrane of warmteminnende planten goed gedijen.

6 Bamboe is een prima afsluiter, maar om te vermijden dat hij een woekerende plaag wordt, plant u hem in een grote kuip (plastic of beton), die u minstens 50 cm ingraaft.

7 Snijd nu en dan bananenschillen in kleine stukjes en werk ze onder in de aarde rond rozenplanten. Een natuurlijk pepmiddel!

8 Een clematis, een trompetbloem of een klimroos zal het schitterend doen tegen een muur op het zuiden op voorwaarde dat u het lattenpaneel of klimrooster op een afstand van 20 cm van de muur bevestigt. Zo niet lopen de planten risico op verbranding door de zon.

9 Gazonmaaisel laten liggen is een slim idee, op voorwaarde dat het afgesneden gras kort is. Doe het daarom alleen als u het gras om de drie dagen kunt/wilt maaien.

10 Rozen water geven op de bladeren maakt ze meer kwetsbaar voor schimmelziekten. Begieten aan de voet is de boodschap.

11 Vergeet het principe februari=snoeimaand voor bloeiende klimplanten. Kamperfoelie, klimhortensia, blauwe-regen enz. snoeit u beter op het einde van de zomer.

12 Gemalen houtschors tussen planten belemmert de onkruidvorming op voorwaarde dat u een laag van minstens 8 cm dik strooit en ze om de drie jaar aanvult. Nadien beginnen de snippers te verteren en bevorderen ze de onkruidgroei!

13 Jonge plantjes vallen minder ten prooi aan slakken als u rond de voet een 2 cm hoge ring van zaagsel of as legt.

14 Laat potten van aardewerk een halfuur in water liggen eer u ze vult. De planten zullen sneller aanslaan.

15 Een lelijke muur in de schaduw? Laat hem begroeien door een Pileostegia viburnoides. Deze groenblijvende klimmer bloeit in de nazomer en steekt mooi af tegen de achtergrond.

16 In de handel vindt u tomatenspiralen. Dat zijn gegalvaniseerde, spiraalvormige stokken waartegen u tomatenplanten tegelijk decoratief en efficiënt kunt laten opgroeien.

17 Plant een struikje aucuba op een zichtbare plaats en geef het de ruimte. Op enkele jaren tijd wordt het een prachtige heester die u de hele winter lang vrolijk maakt met massa's rode bessen.

18 Een grote spiegel tegen de zijkant van het balkon zorgt door de weerkaatsing voor meer licht en doet uw minituin groter lijken.

19 Om een buxusbol mooi rond bij te snoeien kunt u uit een plank een halve cirkel met de juiste vorm uitzagen. Als u de uitsparing over de bol plaatst, kunt u bijknippen langs deze mal.

20 De levensduur van een kleine pomp voor een watervalletje of vijvertje wordt langer als u een nylonkous of panty over de filter spant. Vervang de kous twee tot drie keer per jaar.  www.Plusmagazine.be
EXTRA TIP
Knip uitgebloeide bloemen regelmatig af. Dan bloeien de planten vaak veel langer door. Dat komt doordat ze dan geen energie in de zaadvorming kunnen steken, maar wel proberen toch tot zaadvorming te komen, juist door meer nieuwe bloemen te maken. En dat is wat je wilt.


EXTRA TIP
In pot gekweekte planten kunt u gewoon planten terwijl ze bloeien en vol in blad staan, het maakt niet uit. Koop dus wat u mooi vindt en zet de planten op kale plekken in de border of in sierpotten.


EXTRA TIP
Sommige vaste planten gaan opnieuw bloeien als je ze na uitbloei terugknipt. Dat geldt voor soorten als Alchemilla, Alyssum, Delphinium, Erigeron, Geum, lupine, Trollius en zelfs hoornviooltjes (Viola Cornuta Groep).


EXTRA TIP
De mooiste rozen kies je natuurlijk als ze bloeien en dat is nu! Je kunt ze bloeiend en al, in pot gekweekt kopen en meteen planten. Beter kan niet! Heel veel rozen bloeien door tot de vorst er een eind aan maakt. Erg dankbaar dus, ook als snijbloemen, en dan die geur!


EXTRA TIP
Je gras blijft deze zomer veel beter groen, als je het in hete, droge perioden wat langer laat (ca. 6 cm; de grassprietjes moeten net niet omvallen). Stel de maaier dus wat hoger af en vergeet natuurlijk niet te sproeien. ’s Morgens vroeg sproeien is het meest effectief. ww.tuinadvies.be


Hoeveel water heeft je tuin nodig?

Bij hoge temperaturen verdampen planten heel wat water via de kleine gaatjes in hun bladeren die we stomata noemen. Zo blijven de planten koel. Om dit proces in gang te houden is er natuurlijk wel voldoende aanvoer van water nodig.

Wanneer water geven?

Een juiste hoeveelheid water is cruciaal als je gezonde planten in de tuin wilt, en zeker in de moestuin. Het is best om ’s morgens vroeg je planten te gieten. Zo wordt de grond niet extreem afgekoeld en blijven de gewassen niet te lang vochtig. In de zomer kan je dit eventueel ook ’s avonds doen als het buiten al wat afgekoeld is.

Bij warme temperaturen is het af te raden de planten overdag water te geven. De kans op bladverbranding is heel erg groot en een groot deel van het water gaat dan ook verloren doordat het onmiddellijk verdampt. Als je natuurlijk tijdens de dag ziet dat bepaalde planten gaan verwelken door watertekort, geef je ze in dat geval wel beter onmiddellijk water. Als je dit niet doet zullen ze zeker afsterven. Water geven zal in dit geval de beste optie zijn.

Heb je een automatisch sproeisysteem met een tijdklok dan kan je in sommige gevallen beter ‘s nachts sproeien als het koel is en de verdamping het kleinst is.

Hoe water geven?

tomaten water gevenEen sproeisysteem is de efficiëntste manier om planten water te geven maar de meeste tuiniers zijn aangewezen op een tuinslang. Heel wat mensen onderschatten dan ook hoeveel tijd er nodig is om de planten tijdens een droge periode voldoende water te geven. Om er voor te zorgen dat het vocht de wortels voldoende bereikt, is het belangrijk om de straal op de onderkant van elke plant te richten. De grond moet een aantal centimeters diep vochtig zijn. Even in de grond voelen na het sproeien is aangewezen. In de moestuin kan je gebruik maken van waterkuiltjes rond planten zoals tomaten en kool. Giet voldoende water in verschillende stappen tot de bodem het vocht voldoende heeft kunnen opnemen.
Uiteraard hebben niet alle planten evenveel water nodig. In een moestuin is het dan ook handig om de planten te groeperen volgens hun waterbehoefte. Prei heeft bijvoorbeeld tijdens de droge zomermaanden dagelijks water nodig.  Terwijl tomaten veel dieper hun water gaan zoeken en dus langer zonder extra wateraanvoer verder kunnen.

Hoe het waterbergend vermogen van je grond verbeteren?

Een rijke en gezonde bodem heeft een hoeveelheid humus en lucht. Ook het bodemleven speelt hierin een belangrijke rol. Wormen graven gangen waardoor de insijpeling van de grond beter wordt.
Heb je een zware kleigrond of een droge zandgrond dan is het goed om je grond te verrijken. Mulch de aarde in verschillende lagen met organisch materiaal. Breng een laag aan van 2 tot 4 cm van goed verteerde compost of oude mest. Dit zal de bodem beschermen tegen grote temperatuurschommelingen.  Ook dunne laagjes stro en lavagruis werken beschermend. Hierdoor zal de neerslag beter in de bodem kunnen dringen.  
Vind je het leuk? Deel met uw vrienden.
Terug naar de inhoud