Buxusmot en Buxusrups

in 2023 In uw tuin?

schadebeeld buxusrupsen 2022
geel buxusmot en buxusrups bestrijding
Buxus aangetast door buxusmot, mol, geel
buxus rupsen

Wij bestrijden ze snel en effectief, en herstellen ook uw buxus

Ontdek de beste behandeling voor uw buxus

Buxusbehandeling met 3-voudige werking

complete bescherming tegen ziekten en plagen
+ planten versterken met 24 essentiële micro-elementen

Buxus behandeling in de regio Geel, Mol, Turnhout en straal 35km rondom Geel.

Klik en bel 0488/ 86 28 61

Ook als u uw buxus preventief wilt spuiten

Uiterst efficiënt en betaalbaar aangezien doorgaans slechts één jaarlijkse behandeling nodig is.

Buxusmotten en Buxusrupsen 2023

Vreet de buxusrups uw buxus kapot?
Handel snel om verdere schade te voorkomen!

Heeft u last van buxusrupsen die uw buxus aantasten?

Wat kunt u doen tegen deze rupsen? Wij zetten de belangrijkste informatie voor u op een rij.
 

De buxusrups is normaal gesproken actief van eind maart tot begin oktober, met de eerste motten die verschijnen in mei. De mot is te herkennen aan witte vleugeltjes met een bruine rand en heeft een spanwijdte van ongeveer 4 centimeter.

 
Dode blaadjes, kale takken en spinsels in uw buxus?

 

Grote kans dat de buxusmot zich in uw buxus heeft genesteld. De rupsen vreten de hele buxus kaal. Eerst schrapen ze de onderkant van het bladmoes weg. Daarna beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen, waardoor u de rupsen ook gaat zien.
 
Let op: de buxusmot en haar larven kunnen uw tuin binnen enkele dagen kaalvreten!
eitjes buxusmot buxusrups
buxus rupsen beeld
De afgelopen weken zijn er weer massaal buxusrupsen waargenomen. De buxusmot is geen inheemse nachtvlinder, maar een Aziatische soort die door import van planten naar Europa is gekomen. Helaas is buxus in alle soorten, maten en vormen het hoofdvoedsel voor de buxusrupsen, die hier in Europa geen natuurlijke vijanden kennen. Daardoor gedijt de buxusrups buitengewoon goed en wordt hun verspreidingsgebied jaarlijks groter.

 

Zodra de eitjes uitkomen, beginnen de buxusrupsen de buxusplanten kaal te eten. De tuinliefhebber merkt het meestal op wanneer er kale plekken in een buxushaag of buxusbol verschijnen. Om kaalvraat te voorkomen, is het belangrijk de plaag al in het rupsenstadium te bestrijden met sterke bestrijdingsmiddelen tegen de buxusrups. Een snelle behandeling is van groot belang om vraatschade of verdere uitbreiding te beperken.

buxusrups, buxus rups beeld

Unieke 3-in-1 behandeling in uw regio:

bestrijding van buxusrupsen + preventie van schimmel + toevoeging van 24 essentiële micro-elementen om beschadigde planten te herstellen en groei te stimuleren.

Onze methode is effectief en kostenbesparend, omdat meestal één behandeling per jaar volstaat.

Plan een behandeling in

De buxusmotplaag 2023:

in welke Vlaamse gebieden treft u deze rups aan op uw buxus?

De aantastingen zijn dit jaar in een groter gebied vastgesteld dan vorig jaar. De plaag is sinds 2010 in ons land aanwezig en breidt zich jaar na jaar uit. De druk is voornamelijk hoog in steden en gemeenten gelegen in de driehoek Antwerpen, Brussel, Aarschot en in de regio Gent. Ook in andere delen van Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg komen verspreide aantastingen voor.

In West-Vlaanderen is er momenteel zeer beperkte schade aan buxus. Wees ook buiten deze gebieden waakzaam; goede gewasbescherming kan verdere verspreiding voorkomen.

De buxusrups, afkomstig van de buxusmot, tast de buxusblaadjes aan. Deze mot komt uitsluitend op buxus voor en kan in korte tijd complete buxushagen en -struiken vernielen. In 2010 werden in de provincie Brabant veel rupsen aangetroffen, en deze verspreiden zich nu over een groot deel van Nederland en België. In voorgaande jaren zijn er vondsten gedaan in Nederland: Boskoop, Denekamp, Spijkenisse en Dordrecht.

buxusmot plaag Belgie 2022

Buxusmotplaag 2023: De rupsen van de buxusmot zijn momenteel talrijk aanwezig in Vlaamse tuinen en parken, meldt het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) te Destelbergen. In een mum van tijd leidt hun vraatschade tot verbruining van buxus en kaalvraat. Het is absoluut noodzakelijk deze plaag in dit rupsenstadium te bestrijden. Zodra de rupsen verpoppen, wordt gewasbescherming namelijk veel moeilijker.

Een tijdige behandeling is cruciaal om schade aan buxussen te voorkomen en verdere uitbreiding te beperken.

Ziet u tekenen van rupsen, motten of schade aan uw buxus in uw tuin? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Gevolgen van vraatzuchtige buxusrupsen

De buxus is een plant met een groot herstelvermogen. Echter, wanneer deze jaar na jaar wordt aangetast door buxusrupsen, kan zelfs de buxus hier niet tegenop. Als u niet tijdig ingrijpt, gaat de buxusrups in winterslaap en begint het proces opnieuw in het voorjaar.
Herkenning buxusrupsen in een vroeg stadium

 

De rupsen kunnen het hele jaar door worden aangetroffen. Ze zijn te herkennen aan hun felgroene kleur met een zwarte kop, een zwart patroon van stippen en lichte lengtestrepen. Een volgroeide rups is ongeveer 4 cm groot. Een pas gevormde pop is felgroen met donkere strepen en vlekken, terwijl een oudere pop crèmekleurig met bruin is. De afmetingen van een pop zijn (ongeveer) 1,7 cm en bevindt zich in een stevig gespannen cocon.

buxusrups geel bestrijding
herkenning buxusrupsen
Schade door buxusrupsen
 

De rupsen veroorzaken veel schade omdat ze zich meerdere keren per jaar voortplanten. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven de tien graden komt, worden ze actiever en beginnen ze de buxusbladeren aan te vreten. Gedurende het hele jaar vinden er diverse levenscycli plaats. De jonge rupsen veranderen eind mei-juni in jonge motten, en de rupsen die daaruit voortkomen zijn in augustus al volgroeid en veranderen in september weer in motten.

De rupsen die hieruit voortkomen, blijven tot oktober van de buxus eten om daarna in winterslaap te gaan. Het hele seizoen zijn er rupsen aanwezig. Ze vreten zich in korte tijd helemaal vol, waardoor de planten geen kans krijgen om zich te herstellen.

 

schade door buxusrupsen
schadebeeld buxusrups 2022
schade door buxusrupsen en buxusmotten

Schadebeeld

De aanzienlijke schade die de rupsen van de buxusmot veroorzaken, uit zich voornamelijk in dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsels. De rupsen kunnen het hele jaar door op buxusplanten worden aangetroffen, terwijl vlinders en poppen slechts in korte periodes tussen april en september voorkomen. Grote aantallen rupsen leiden uiteindelijk tot kaalvraat van de plant.

De eerste schade is vaak moeilijk te zien. De vraatsporen van jonge rupsen bestaan uit kleine mineergangen of blaasmijnen, omdat ze het bladmoes aan de onderkant van het blad wegschrapen. Al snel beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen, waardoor de schade en aanwezigheid van de rupsen steeds duidelijker zichtbaar worden.

eerste schade buxusrups

Indien u rupsen, motten of schade aan uw buxusplanten opmerkt, staan wij klaar om u te helpen. Neem gerust contact met ons op.

Hoe kunt u buxusrupsen effectief bestrijden?

Om uw buxusplanten te beschermen, is het essentieel om ze regelmatig te controleren op rupsen. Voer in april en mei, afhankelijk van de buitentemperatuur, een controle uit en verwijder eventuele rupsen. Zorg ervoor dat uw buren, indien zij ook buxus in hun tuin hebben, op de hoogte zijn van het belang van bestrijding.

De buxusmot legt gedurende het jaar meerdere malen eitjes, waardoor rupsen kunnen voorkomen in april/mei, juli/augustus en september/oktober. Wees alert, want in 2021 werden buxusrupsen al in februari aangetroffen. Inspecteer uw buxus regelmatig en behandel eventuele schade.

Schakel bij voorkeur een professionele hovenier in, zoals PrimaTuin, die het ideale bestrijdingsmoment kent (omdat buxusbehandelingen werken alleen op het juiste moment), en over effectieve bestrijdingsmiddelen beschikt. Wij bieden biologische en professionele gewasbeschermingsmiddelen aan die niet beschikbaar zijn voor particuliere gebruikers. Met tijdige en juiste behandeling kunnen aangetaste planten zich herstellen.

Ongedierte plant zich razendsnel voort.

Wanneer buxusmot bestrijden? Wanneer buxusrups bestrijden?

Check in de jaarkalender.

Download Gratis Jaarkalender Buxusmot Levenscyclus

Wat is de best behandeling voor uw buxus?
PrimaTuin, lokale specialist in buxusmot- en buxusrupsbestrijding

Laat uw geliefde buxus weer stralen met de gespecialiseerde en innovatieve behandeling van PrimaTuin. Wij bieden een effectieve en efficiënte oplossing om rupsen te bestrijden en beschadigde buxus te herstellen.

Bij PrimaTuin gebruiken we drie professionele middelen die exclusief voor onze behandeling zijn en niet beschikbaar zijn voor particulieren. Onze unieke formule is zeer effectief en zuinig; meestal volstaat slechts één behandeling per jaar.

Onze speciale formule, verrijkt met essentiële mineralen en 24 sporenelementen, zorgt voor een snelle versterking van uw buxus en herstel van beschadigde delen. U zult versteld staan van het resultaat!

Buxus behandeling

Krachtige alles-in-één oplossing:
bescherm uw buxus tegen rupsen, schimmels en voedingsgebreken

Waarom kiezen voor PrimaTuin professionele behandeling?

  1. Compleet 3-in-1 behandeling: Bescherm uw buxus tegen plagen, ziekten en voedingsgebreken met ons allesomvattend behandeling. Wij zorgen voor een effectieve oplossing voor al deze problemen.
  2. Professionele producten: Wij gebruiken uitsluitend hoogwaardige, professionele producten voor de behandeling, die niet zonder licentie verkrijgbaar zijn voor particulieren. Hierdoor bent u verzekerd van de beste bescherming voor uw buxus.
  3. Gegarandeerde effectiviteit: Wij staan achter onze diensten en garanderen de effectiviteit van onze behandelingen. U kunt op ons vertrouwen om uw buxus gezond en vrij van plagen te houden.
  4. Voordelig en zuinig: Onze behandelingen zijn niet alleen betaalbaar, maar ook zeer zuinig. Meestal is slechts één behandeling per jaar voldoende om uw buxus optimaal te beschermen en te verzorgen.

Kies voor de professionele behandeling van PrimaTuin en geef uw buxus de zorg die het verdient!

Wij zijn lokale specialist in buxusverzorging en -herstel, en staan klaar om u te helpen!


Naast de bestrijding van buxusmot en buxusrupsen, behandelen wij ook buxusschimmel en andere buxusziekten, zoals zwarte en bruine vlekken op de blaadjes, gele of bruine blaadjes, lange zwarte strepen op de takken en kale takjes.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gezondere, mooiere buxus, ook als u uw buxus preventief wilt spuiten.

Bescherm uw tuin met PrimaTuin - Ontdek de voordelen!

100% tevreden klanten!

Concurrerende prijzen – zonder voorrijkosten en verborgen kosten

Snel en efficiënt – hulp binnen 24 uur gegarandeerd

Deskundigheid en ervaring – vertrouw op onze expertise

Duurzame en milieuvriendelijke oplossingen – respect voor de natuur

Betrouwbaar lokaal bedrijf 100% tevreden klanten

Uitstekende klantenservice – uw tevredenheid is onze prioriteit

Heeft u last van ziektes en ongedierte bij buxus of coniferen? Wacht niet langer en neem direct contact op met PrimaTuin.

Bel ons vandaag nog op en ontdek hoe wij uw buxus en coniferenhaag weer gezond en mooi kunnen maken!

Wilt u uw buxus preventief behandelen? Maak dan een afspraak.

Heeft u tekenen van rupsen, motten of schade aan uw buxusplanten in uw tuin gezien?

Wacht niet tot het te laat is!

buxusrups bestrijden bedrijven
buxusrups buxusmot snel bestrijden

Neem nu actie om uw buxus te redden met onze
Geïntegreerde buxusverzorging: ongediertebestrijding, schimmelbehandeling en voedingsstoffen in één aanpak!

Klanten Over Ons

Ik raad dit bedrijf aan om snel en effectief plagen te verwijderen.

— Valerie

Zeer vriendelijk, betaalbaar, goede service zeker voor de Processie rupsen een goed adres.

— Marianne

Ik zou aanraden. Dankzij dit bedrijf kan ik nog steeds genieten van prachtige buxussen in mijn tuin. Ze waren bijna dood, merci.

— Rita

Ons werkgebied: altijd dicht bij u!
Effectieve bestrijding van buxusmot / buxusrups in uw tuin

Wij bieden onze diensten aan in een straal van 35 kilometer rondom Geel, zodat wij altijd in uw buurt zijn om uw buxus te verzorgen.

U kunt op ons rekenen in de hele regio!

 buxus professionele behandeling bedrijven  Geel Mol Turnhout
AarschotHeist-op-den-BergNijlen
ArendonkHerentalsOud-Turnhout
BeerseHerseltRavels
BeringenHoogstratenScherpenheuvel-Zichem
BrechtKasterleeSchoten
DiestLaakdalTessenderlo
GeelLeopoldsburgTurnhout
GrobbendonkLierVosselaar
HaachtLommelWesterlo
HamMolZoersel

Probeer onze allesomvattende buxusbehandeling:
Effectieve bestrijding van buxusrupsen + Schimmelpreventie + toevoer van 24 micro-elementen voor het herstel en de groei van uw planten.

Wij kunnen uw buxus nog redden

Geen noodzaak om uw buxus te verwijderen!

Het is een veelvoorkomend misverstand dat de enige oplossing voor een aangetaste buxus het verwijderen en afvoeren naar het grof vuil is.

Wees gerust, er zijn effectieve manieren om de plaag te bestrijden, zelfs als het soms uitdagend lijkt. Laat het zware werk aan ons over; wij staan klaar om uw buxus te redden en uw tuin weer tot leven te brengen.

Neem contact op om een afspraak te maken ook voor preventieve buxusbescherming. 

Ervaar de kracht van onze 3-in-1 oplossing: buxusrupsen bestrijden, schimmelwerende behandeling en het toedienen van 24 micro-elementen voor een sterkere, gezondere buxus.

HEB JE VRAGEN?

Contacteer ons

Contactgegevens
PrimaTuin
Dokter Van de Perrestraat 225F,
2440 Geel, BTW BE0675.786.330
Regio: Geel, Herentals, Mol, Buxus behandeling Turnhout, Lommel, Beringen, Tessenderlo, Diest, Aarschot, Heist-op-den-Berg

Bel direct of schrijf ons een bericht