Buxusmot 2022 

In uw tuin?

Professionele buxus behandeling

0488/ 862 861

Bedrijven die buxusmot, processierupsen bestrijden

Buxusmotten en Buxusrupsen 2022

schadebeeld buxusrupsen 2022
geel buxusmot en buxusrups bestrijding
buxus rupsen
Buxus aangetast door buxusmot, mol, geel
Vreet de buxusrups uw buxus kapot?
Handel snel om verdere schade te voorkomen!

Heb je last van buxus-rupsen die jouw buxus aantasten?

Wat kun je doen tegen de buxusrupsen? Wij zetten de belangrijkste informatie voor je op een rij.
 

De periode dat de buxusrups normaal actief is begint eind maart begin april en gaat door tot eind september begin oktober. Het eerste motje komt in mei en kunt herkennen aan witte vleugeltjes met een bruine rand en heeft een spanbreedte van ongeveer 4 centimeter.

 
Dode blaadjes, kale takken en spinsel in je buxus?

 

Grote kans dat de buxusmot zich in jouw buxus heeft genesteld. De rupsen vreten de hele buxus kaal. Eerst schrapen ze de onderkant van het bladmoes weg. Daarna beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen waardoor je de rupsen ook gaat zien.
 
Opgelet:
De buxusmot en haar larven vreten uw tuin kaal binnen paar dagen!
 
Sinds enkele weken worden er terug massaal buxusrupsen waargenomen. 
eitjes buxusmot buxusrups
buxus rupsen beeld
Buxusrups: probleemstelling

Buxusmot is geen mot van een inheemse nachtvlinder. Het is een mot van  Aziatische origine, die door import van planten is meegekomen naar Europa. Spijtig is dat buxus in alle soorten, maten en vormen het hoofdvoedsel voor de buxusrupsen, die hier in Europa geen natuurlijke vijanden kennen. Daardoor floreert de buxusrups hier buitengewoon goed en wordt hun verspreidingsgebied jaarlijks groter.

 

Zodra de eitjes uitkomen, beginnen de buxusrupsen de buxusplanten kaal te eten. De tuinliefhebber merkt het meestal op van zodra er kale plekken in een buxushaag of buxusbol verschijnen. Om kaalvraat te voorkomen is het belangrijk de plaag al in het rupsenstadium te bestrijden met sterke bestrijdingsmiddelen tegen de buxusrups. Een snelle behandeling is van groot belang om de vraatschade of verdere uitbreiding te beperken.

buxusrups, buxus rups beeld
De buxusmotplaag 2022
In welke gebieden in Vlaanderen kan ik deze rups op mijn Buxus aantreffen?
 
Aantastingen worden vastgesteld in een groter gebied dan vorig jaar.
De plaag is sinds 2010 in ons land en breidt jaar na jaar uit. De druk is voornamelijk hoog in steden en gemeenten gelegen in de driehoek Antwerpen, Brussel, Aarschot en in de regio Gent. Ook in andere delen van Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg komen versnipperd aantastingen voor.
In West-Vlaanderen is er momenteel zeer beperkt schade aan Buxus. Wees ook buiten deze gebieden waakzaam, een goede gewasbescherming kan verdere verspreiding voorkomen.

De buxus rups of de buxusmot is een rups die de buxusblaadjes aantast. Deze mot komt uitsluitend op buxus voor en maken in korte tijd complete buxushagen/struiken kapot. In 2010  zijn in de provincie Brabant vele rupsen aangetroffen en deze verspreiden zich nu over een groot deel van  Nederland en België. In voorgaande jaren werden er vondsten gedaan in Nederland: Boskoop, Denekamp, Spijkenisse en Dordrecht. 

buxusmot plaag Belgie 2022

De rupsen van de buxusmot zijn momenteel talrijk aanwezig in Vlaamse tuinen en parken, meldt het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) te Destelbergen. In een mum van tijd leidt hun vraatschade tot verbruining van Buxus en kaalvraat. Het is absoluut noodzakelijk deze plaag in dit rupsenstadium te bestrijden. Eens de rupsen verpoppen, is gewasbescherming namelijk veel moeilijker. Een tijdige behandeling is cruciaal om schade op buxussen te vermijden en verdere uitbreiding te beperken.

Gevolgen van vretende buxusrupsen

De buxus is een plant met een groot herstelvermogen, maar wordt deze jaar na jaar aangevreten door de buxusrups dan is ook de buxus hier niet tegen bestand. Grijp je niet tijdig in dan gaat de buxusrups in winterslaap en begint het spelletje van vooraf aan in het voorjaar.
Herkenning buxusrupsen in een vroeg stadium

 

De rupsen kunnen het hele jaar aangetroffen worden. Je herkent de rupsen aan een felgroen met zwarte kop met een zwart patroon van zwarte stippen en lichte lengte strepen. Een volgroeide rups is ongeveer 4cm groot.  Een pas gevormde pop is felgroen met donkere strepen en vlekken. Een oudere pop is crèmekleurig met bruin. De afmetingen van een pop zijn (ongeveer) 1,7 cm. De pop bevind zich in een stevig gespannen cocon.
buxusrups geel bestrijding
herkenning buxusrupsen
Schade door buxusrupsen
 
De rupsen veroorzaken veel schade omdat ze meerdere keren per jaar voortplanten. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven de tien graden komt, worden ze actiever en zullen ze de buxusbladeren gaan aanvreten. Het hele jaar door vinden er diverse levenscyclussen plaats. De jonge rupsen veranderen eind mei-juni in jonge motten. De rupsen die daaruit voortkomen zijn in augustus al volgroeid en vormen in september weer motten.

De rupsen die hier uit voortkomen blijven tot oktober van de buxus eten om dan in winterslaap te gaan. Het hele seizoen zijn er rupsen aanwezig. Ze vreten zich in korte tijd helemaal vol, hierdoor krijgen de planten geen kans om zich te herstellen.

 

schade door buxusrupsen
schadebeeld buxusrups 2022
schade door buxusrupsen en buxusmotten

Schadebeeld

De aanzienlijke schade die de rupsen van de buxusmot aanrichten uit zich vooral in dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel! De rupsen kunnen het jaar door op buxusplanten worden aangetroffen, vlinders en poppen enkel in korte periodes tussen april en september.
Grote hoeveelheden rupsen resulteren uiteindelijk in kaalvraat van de plant.
De eerste schade is meestal lastig te zien.
De vraatsporen van jonge rupsen zijn eerder kleine mineergangen of blaasmijnen omdat ze het bladmoes aan de onderkant van het blad wegschrapen.
Al snel beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen waardoor de schade en aanwezigheid van de rupsen steeds meer opvalt.
eerste schade buxusrups
Wat moet je doen tegen buxusrupsen?

 

Het is zaak dat je een aantal keren per jaar de planten grondig controleert op de aanwezigheid van de rupsen. Zie je rupsen dan kun je deze bestrijden met, bij voorkeur, sterke bestrijdingsmiddelen. Om schade te voorkomen kun je in april en mei een controle uitvoeren en alle rupsen verwijderen. Dit geldt niet zeker voor grotere oppervlakten met buxushagen (buxustuinen). Let wel op: Als de buren ook buxus in de tuin hebben is het zaak dat zij ook actief met bestrijding aan de slag gaan.
De buxusmot legt meermaals per jaar eitjes en rupsen kunnen gedetecteerd worden in april/mei, juli/augustus en september/oktober.
We raden aan om buxus regelmatig te inspecteren op aanwezigheid van rupsen en schade te behandelen indien nodig.
Je kan beroep doen op een professionele hovenier die kent het ideale bestrijdingsmoment, heeft meer middelen voorhanden en kan gebruikmaken van biologische bacteriepreparaten of professionele gewasbeschermingsmiddelen die momenteel niet voor particuliere gebruikers beschikbaar zijn. Aangetaste planten herstellen zich indien met goede sproeistoffen wordt ingegrepen.

Heeft u buxusrupsen in uw tuin ontdekt, bel dan direct met PrimaTuin op het nummer 0488/ 862 861. Ongedierte plant zich razendsnel voort.

Professionele bestrijding buxusmot en buxusrups
in uw regio

Buxus behandeling van PrimaTuin is een gespecialiseerde en uiterst innovatieve formule die is ontwikkeld om rupsen te bestrijden en buxus te herstellen.

Wij behandelen buxus met 3 beste professionele middelen, welke niet beschikbaar is voor particuliere gebruikers.

Onze unieke behandelingsformule is zeer effectief en zuinig, meestal is één keer per jaar voldoende.

De speciale formule met alle mineralen en 24 sporenelementen zorgt voor een snelle versterking van de plant en herstel van beschadigde delen.

Wij behandelen ook buxus schimmel en andere buxusziekte zoals: zwart bruine vlekken op de blaadjes, gele of bruine blaadjes, lange zwarte strepen op de takken van de buxus , kale takjes.

bedrijven buxus behandeling

Waarom Voor Ons Kiezen

100% tevreden klanten!

Scherpe prijzen – geen voorrijkosten

Snelle service – binnen 24 uren

✔ Garantie voor effectiviteit en veiligheid

Eerlijk & transparant

Lokaal betrouwbaar bedrijf

Uitvoering door zaakvoerder zelf

Buxusmot of buxusrups in uw tuin? Neem direct contact op met PrimaTuin.

Klanten Over Ons

Ik raad dit bedrijf aan om snel en effectief plagen te verwijderen.

— Valerie

Zeer vriendelijk, betaalbaar, goede service zeker voor de Processie rupsen een goed adres.

— Marianne

Ik zou aanraden. Dankzij dit bedrijf kan ik nog steeds genieten van prachtige buxussen in mijn tuin. Ze waren bijna dood, merci.

— Rita

De buxus hoeft dus niet verwijderd te worden!
 

Veel tuinliefhebbers denken dat  je de buxus direct uit de tuin moet halen en naar het grof vuil moet brengen. Dit is een tikkeltje overdreven. De plaag kan bestreden worden alhoewel het soms lastig lijkt.  U hoeft het niet zelf te doen. We doen het professioneel voor u.

We kunnen uw buxussen nog redden

Woon  u in een straal van 35km  rondom Geel? Bel ons dan om een afspraak te maken.

Werkgebied

Werkzaam in een straal van 35 kilometer rondom Geel

Wij helpen u graag in de regio:

 buxus professionele behandeling bedrijven  Geel Mol Turnhout
AarschotHeist-op-den-BergNijlen
ArendonkHerentalsOud-Turnhout
BeerseHerseltRavels
BeringenHoogstratenScherpenheuvel-Zichem
BrechtKasterleeSchoten
DiestLaakdalTessenderlo
GeelLeopoldsburgTurnhout
GrobbendonkLierVosselaar
HaachtLommelWesterlo
HamMolZoersel

Heb je direct hulp nodig?

Effectieve bestrijding van buxusmot / buxusrups in uw tuin

Heb je rupsen, motten of beschadigde buxusplanten in uw tuin gemerkt?

Wacht niet tot het te laat is!

buxusrups bestrijden bedrijven
buxusrups buxusmot snel bestrijden

Bel onmiddellijk of maak een afspraak (ook zondag behandelen)

Wij kunnen uw buxus nog redden

Heb je beschadigde planten in uw tuin gezien?
Wacht niet tot het te laat is.

Neem contact met ons op!

Regio: Geel, Herentals, Mol, Turnhout, Lommel, Beringen, Tessenderlo, Diest, Aarschot, Heist-op-den-Berg…

Bel onmiddellijk (ook zondag behandelen)

0488/ 862 861

Hoe kunnen we u helpen? HEB JE VRAGEN?

Contacteer ons

Contactgegevens
PrimaTuin
Dokter Van de Perrestraat 225F,
2440 Geel, BTW BE0675.786.330
Regio: Geel, Herentals, Mol, Buxus behandeling Turnhout, Lommel, Beringen, Tessenderlo, Diest, Aarschot, Heist-op-den-Berg

Bel direct of schrijf ons een bericht

🔒 Uw informatie wordt nooit gedeeld met derden.

Vul het formulier in