Buxusziekte 2023

In de tuin

Professionele behandeling buxusziekten

0488/ 86 28 61

Bedrijven die buxusmot, processierupsen bestrijden

Buxus
ziekten en plagen 2023

schadebeeld buxusrupsen 2022
geel buxusmot en buxusrups bestrijding
buxus rupsen
Buxus aangetast door buxusmot, mol, geel

Buxusziekte Herkennen

Er zijn verschillende soorten buxus ziekten. Een buxusziekte herkennen is cruciaal om de buxus te redden. Buxusziekten brengen snel grote schade toe aan buxussen.

Buxusziektes zijn op te delen in 2 categorieën, namelijk:

 • Schimmelziektes (schimmelinfectie)
 • Insectenplaag

Schimmelziektes (schimmelinfectie)

Buxus schimmel – Een overzicht van de soorten schimmels

Bruine bladeren en zwarte takken in uw buxus, met name bovenop? Grote kans dat er een schimmel in zit! Deze buxusziekte is hardnekkig en verspreidt zich snel.

Blad- en taksterfte is een groeiend probleem in buxus planten. Aangetaste planten laten veel blad vallen. Deze ziekte, die zich sinds 1995 over Europa heeft verspreid, wordt veroorzaakt door de schimmels:

 • Volutella buxi,
 • Cylindrocladium buxicola,
 • Buxusroest (Puccinia buxi),
 • Phytophthora en
 • Pythium beter bekend als wortelrot

Opgelet:

De hoge agressiviteit van buxusschimmels leidt vaak tot het afsterven van een hele buxusaanplanting.

Buxus ziekte Volutella buxi (taksterfte) Symptomen

 • Bruine blaadjes: bladen van buxus worden bruin/bleek (zeer plaatselijk)
 • Na enige tijd wit tot roze kleurende schimmelpluis (roze sporenhoopjes) aan de onderkant van het blad
 • Blad blijft aan de buxus hangen
eitjes buxusmot buxusrups

Volutella buxi of taksterfte:

De aantasting begint met bruinverkleuring van de bladeren aan de topscheuten die daarna verdorren en tijdelijk aan de takken blijven zitten. Na een tijdje ontstaan er eveneens kale plekken. Aan de onderkant van de bladeren en op de takjes ontstaan er witte tot bleekroze schimmelsporen.

De schimmel slaat vooral toe bij temperaturen tussen 15 en 25°C en bij aanhoudend nat weer.

 

In eerste instantie verschijnen er bruine, ronde vlekken op de bladeren. Verder is deze buxus schimmels goed te herkennen aan de zwarte streepjes in lengterichting op de stengels. Bij aantasting van deze buxus schimmel verliezen vele takken een groot deel van hun bladeren. Ook de twijgen drogen uit waardoor deze tot diep in de plant afsterven.

Buxus ziekte Cylindrocladium buxicola Symptomen

 • Start met ronde bruine vlekken op de bladeren van de buxus

 • Verkleuring tot zwarte vlekken

 • Snelle uitbreiding van de hoeveelheid zwarte vlekken

 • Lange zwarte strepen op de takken

 • Takken sterven tot diep in de plant af

 • Blad valt van buxus

 

eitjes buxusmot buxusrups

Cylindrocladium buxicoli:

De aantasting begint met zwarte vlekken op het blad. Na enkele dagen vallen de aangetaste bladeren massaal af (complete bladval e taksterfte) en er ontstaan zwarte strepen op de jonge takjes.

Deze buxusschimmel zorgt voor de hevigste bladval en schade. De ziekte slaat snel en hevig toe.

Buxus ziekte

Pseudonectria rousseltana

Symptomen

De schimmel pseudonectria rousseltana veroorzaakt opvallende plekken van bruin verkleurende, verschrompelende blaadjes en andere plekken van wegkwijnende, geel verkleurende afstervende blaadjes. Vervolgens verdroogt het blad en kan het blad afvallen. Wanneer je meer in detail kijkt, lijkt het dat alle afstervende, of reeds afgestorven, blaadjes op één en dezelfde zijtak zitten. Deze ziekte kan veel schade berokkenen bij vormgesnoeide buxusplanten omdat de taksterfte lege plekken creëert in de snoeivorm.

eitjes buxusmot buxusrups

Ziet u schade aan uw buxusplanten in uw tuin?

Professionele buxusverzorging
in uw regio

Hoe ontstaat schimmel in de buxus?

De buxus is een plant met een dichte structuur. Onderhoud u de buxusplant goed dan balanceert u de structuur van de buxus. Wordt er geen onderhoud uitgevoerd dan is deze dichte structuur de oorzaak van schimmelziekten.

Door de dichtheid blijft regenwater in de buxusplant hangen. Ook komt de wind niet door de buxusplant heen. Deze combinatie maakt de plant een ideale broeiplaats voor schimmels. Vervolgens kunnen de volgende er schimmelziekten ontstaan.

Waar komt de buxus ziekte vandaan?

De schimmel sloeg in 1995 in Engeland toe en heeft zich vanaf toen verspreid naar het vaste land. Eerst waren België, Frankrijk, Duitsland en Nederland aan de beurt; nu klaagt heel Europa erover.

 

Besmetting voorkomen

Omdat de schimmels zich heel makkelijk via sporen verspreiden is het belangrijk altijd met schoon gereedschap te werken. Snoei aangetaste takken weg, ontsmet de snoeischaar of heggenschaar met alcohol of een speciaal ontsmettingsproduct.

De schimmels kunnen ook op een andere buxus terechtkomen: via afgevallen blad, wind, regen en kleding. Sproei liever geen water over de buxus maar geef water op de grond. Verwijder alle aangetaste delen van de struik en haal afgevallen blad zo goed mogelijk weg.  De sporen zitten vooral onder de blaadjes en kunnen jarenlang doorleven. Haal een sterk aangetaste struik helemaal weg: niet op de composthoop maar in de GFT-bak.

Behandel bij een beginnende of minimale aantasting ook de gezonde buxus in de buurt met een plantversterkend middel .

Buxusschimmels behandelen

De buxusziekte is niet zo eenvoudig zelf te behandelen.

Wat kan je doen?

 • Door ervoor te zorgen dat de struikjes zo sterk mogelijk zijn wordt de weerstand tegen de ziekte verhoogd. Zorg voor een optimale standplaats: voldoende voeding, kalkrijke grond, niet te nat en niet te dicht op elkaar planten.
 • Bemest regelmatig. Strooi in maart organische mestkorrels onder de haag en geef daarnaast vanaf het voorjaar regelmatig bladvoeding. Gebruik hiervoor een drukspuit zodat de vloeistof goed over de hele struik verdeeld wordt.

PrimaTuin – lokale specialist in plantenziekten

Ontdek de beste behandeling voor uw buxus

Laat uw geliefde buxus weer stralen met de gespecialiseerde en innovatieve behandeling van PrimaTuin. Wij bieden een effectieve en efficiënte oplossing om rupsen te bestrijden en beschadigde buxus te herstellen.

 

Bij PrimaTuin gebruiken we drie professionele middelen die exclusief voor onze behandeling zijn en niet beschikbaar zijn voor particulieren. Onze unieke formule is zeer effectief en zuinig; meestal volstaat slechts één behandeling per jaar.

Onze speciale formule, verrijkt met essentiële mineralen en 24 sporenelementen, zorgt voor een snelle versterking van uw buxus en herstel van beschadigde delen. U zult versteld staan van het resultaat!

bedrijven buxus behandeling
bedrijven buxus behandeling

Naast de bestrijding van buxusmot en buxusrupsen, behandelen wij ook buxusschimmel en andere buxusziekten, zoals zwarte en bruine vlekken op de blaadjes, gele of bruine blaadjes, lange zwarte strepen op de takken en kale takjes.

Aarzel niet langer en neem vandaag nog contact met ons op voor een gezondere, mooiere buxus. Wij zijn uw lokale specialist in buxusverzorging en -herstel, en staan klaar om u te helpen!

Wij bestrijden ze snel en effectief, en herstellen ook uw buxus

Ontdek de beste behandeling voor uw buxus

Buxusbehandeling met 3-voudige werking

complete bescherming tegen ziekten en plagen
+ planten versterken met 24 essentiële micro-elementen

Buxus behandeling in de regio Geel, Mol, Turnhout en straal 35km rondom Geel.

Klik en bel 0488/ 86 28 61

Ook als u uw buxus preventief wilt spuiten

Overzicht Plaaginsecten (plagen)

Een overzicht van de insecten en andere vijanden van buxus

 

  • Buxusmot  Cydalima perspectalis (of Diaphania perspectalis) en haar larven buxusrups Lees meer>>>
  • De buxusbladvlo (Psylla buxi)
   Bij aantasting door dit vliegend insect krullen de bladeren aan het einde van de twijgen zodanig dat het effect ietwat lijkt op spruitjes. Enkele variëteiten zijn blijkbaar gevoeliger dan anderen: vooral buxus ‘Vardar Valley’ en ook buxus ‘Greenpeace’ zijn zowat gepredestineerd om hieraan te lijden. Andere buxus wordt natuurlijk ook besmet. 
  • Kommaschildluis (Lepidosaphes ulmi)
   De schildluis kan veel schade aan uw buxus veroorzaken. Soms is het van een afstand al te zien of er een aantasting is, doordat er bij uw buxus een onverklaarbare kale plekontstaat.. Dit komt vaker voor bij oude en gevormde hagen. De schildluis is een sluipmoordenaar, het komt er langzaam in en het kan jaren duren voordat u het aan de buitenkant van de Buxus schade ervan ziet. Het lijkt van een afstand op schade door de schimmel, maar als u van dichtbij kijkt is het verschil wel te zien.
  • De buxusgalmug (Monarthropalpus buxii)
   tast de bladeren van binnenuit aan. Larven van dit insect vreten van binnenuit het bladgroen. Aangetaste buxus wordt kaal omdat de bladeren afvallen. Opvallend is dat de aantasting het sterkst is in de volle zon. Vreemd genoeg wordt buxus ‘Rotundifolia’ zelden hieraan ziek.
  • Buxusspint (mijt) / Rode spin (Eurytetrarynchus buxii)
   Buxusspintmijten zijn kleine organismen. Ze zitten aan de onderkant van het blad en zuigen het sap uit de blaadjes. Er ontstaan dan witte streepjes of stipjes in de blaadjes. Bij aantasting lijkt het blad zilverig door de vele kleine gaatjes die deze mijten in het blad boren. Tot acht generaties per jaar zijn mogelijk. Hun levenscyclus gaat als volgt: ei – larve – nymfe – achtpotige volwassen mijt.
   Het schadebeeld komt meestal voor bij langdurige hoge temperaturen. De verse schade zit bovenin de nieuwe blaadjes. Een behandeling is dan aan te raden.
  • De buxus topgalmijt (Aceria unguiculata)
   De topgalmijt is nog een stuk kleiner dan de spintmijt, zelfs 10 X vergroot zijn ze nog nauwelijks zichtbaar. Ze komen vrij veel voor op Buxus. Hun aanwezigheid misvormt de blaadjes. Ook de scheuten gaan er donker en ‘anders’ uitzien. Het verschil met de bladvlo is dat deze mijt geen witte stof achterlaat en de blaadjes niet krullen of er lepelvormig gaan uitzien.

Buxusmot  (Cydalima perspectalis of Diaphania perspectalis) en haar larven (buxusrups)

Heb je last van buxus rupsen die jouw buxus aantasten?

Wat kun je doen tegen de buxusrupsen? Wij zetten de belangrijkste info voor je op een rij.
 
De periode dat de buxusrups normaal actief is begint eind maart begin april en gaat door tot eind september begin oktober. Het eerste motje komt in mei en kunt herkennen aan witte vleugeltjes met een bruine rand en heeft een spanbreedte van ongeveer 4 centimeter.
 
Dode blaadjes, kale takken en spinsel in je buxus?

 

Grote kans dat de buxusmot zich in jouw buxus heeft genesteld. De rupsen vreten de hele buxus kaal. Eerst schrapen ze de onderkant van het bladmoes weg. Daarna beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen waardoor je de rupsen ook gaat zien.
 
Opgelet:
De buxusmot en haar larven vreten uw tuin kaal binnen paar dagen!
 
Sinds enkele weken worden er terug massaal buxusrupsen waargenomen. 
eitjes buxusmot buxusrups
buxus rupsen beeld
Buxusrups: probleemstelling
Buxusmot is geen mot van een inheemse nachtvlinder. Het is een mot van Aziatische origine, die door import van planten is meegekomen naar Europa. Spijtig is dat buxus in alle soorten, maten en vormen het hoofdvoedsel voor de buxusrupsen, die hier in Europa geen natuurlijke vijanden kennen. Daardoor floreert de buxusrups hier buitengewoon goed en wordt hun verspreidingsgebied jaarlijks groter.

Zodra de eitjes uitkomen, beginnen de buxusrupsen de buxusplanten kaal te eten. De tuinliefhebber merkt het meestal op van zodra er kale plekken in een buxushaag of buxusbol verschijnen. Om kaalvraat te voorkomen is het belangrijk de plaag al in het rupsenstadium te bestrijden met sterke bestrijdingsmiddelen tegen de buxusrups. Een snelle behandeling is van groot belang om de vraatschade of verdere uitbreiding te beperken.

buxusrups, buxus rups beeld

De rupsen van de buxusmot zijn momenteel talrijk aanwezig in Vlaamse tuinen en parken, meldt het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) te Destelbergen. In een mum van tijd leidt hun vraatschade tot verbruining van Buxus en kaalvraat. Het is absoluut noodzakelijk deze plaag in dit rupsenstadium te bestrijden. Eens de rupsen verpoppen, is gewasbescherming namelijk veel moeilijker. Een tijdige behandeling is cruciaal om schade op buxussen te vermijden en verdere uitbreiding te beperken.

De buxusmotplaag 2023
In welke gebieden in Vlaanderen kan ik deze rups op mijn buxus aantreffen?
 
Aantastingen worden vastgesteld in een groter gebied dan vorig jaar.
De plaag is sinds 2010 in ons land en breidt jaar na jaar uit. De druk is voornamelijk hoog in steden en gemeenten gelegen in de driehoek Antwerpen, Brussel, Aarschot en in de regio Gent. Ook in andere delen van Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg komen versnipperd aantastingen voor.
In West-Vlaanderen is er momenteel zeer beperkt schade aan Buxus. Wees ook buiten deze gebieden waakzaam, een goede gewasbescherming kan verdere verspreiding voorkomen.

De buxus rups of de buxusmot is een rups die de buxusblaadjes aantast. Deze mot komt uitsluitend op buxus voor en maken in korte tijd complete buxushagen/struiken kapot. In 2010  zijn in de provincie Brabant vele rupsen aangetroffen en deze verspreiden zich nu over een groot deel van  Nederland en België. In voorgaande jaren werden er vondsten gedaan in Nederland: Boskoop, Denekamp, Spijkenisse en Dordrecht. 

Klik en bel 0488/ 862 861

buxusmot plaag Belgie 2022

Gevolgen van vretende buxusrupsen

De buxus is een plant met een groot herstelvermogen. Maar wordt deze jaar na jaar aangevreten door de buxusrups dan is ook de buxus hier niet tegen bestand. Grijp je niet tijdig in dan gaat de buxusrups in winterslaap en begint het spelletje van vooraf aan in het voorjaar.
Herkenning buxusrupsen in een vroeg stadium

 

De rupsen kunnen het hele jaar aangetroffen worden. Je herkent de rupsen aan een felgroen met zwarte kop met een zwart patroon van zwarte stippen en lichte lengte strepen. Een volgroeide rups is ongeveer 4cm groot.  Een pas gevormde pop is felgroen met donkere strepen en vlekken. Een oudere pop is crèmekleurig met bruin. De afmetingen van een pop zijn (ongeveer) 1,7 cm. De pop bevind zich in een stevig gespannen cocon.
buxusrups geel bestrijding
herkenning buxusrupsen
Schade door buxusrupsen
 
De rupsen veroorzaken veel schade omdat ze meerdere keren per jaar voortplanten. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven de tien graden komt, worden ze actiever en zullen ze de buxusbladeren gaan aanvreten. Het hele jaar door vinden er diverse levenscyclussen plaats. De jonge rupsen veranderen eind mei-juni in jonge motten. De rupsen die daaruit voortkomen zijn in augustus al volgroeid en vormen in september weer motten.
De rupsen die hier uit voortkomen blijven tot oktober van de buxus eten om dan in winterslaap te gaan. Het hele seizoen zijn er rupsen aanwezig. Ze vreten zich in korte tijd helemaal vol, hierdoor krijgen de planten geen kans om zich te herstellen.
schade door buxusrupsen
schadebeeld buxusrups 2022
schade door buxusrupsen en buxusmotten

Schadebeeld

De aanzienlijke schade die de rupsen van de buxusmot aanrichten uit zich vooral in dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel! De rupsen kunnen het jaar door op buxusplanten worden aangetroffen, vlinders en poppen enkel in korte periodes tussen april en september.
Grote hoeveelheden rupsen resulteren uiteindelijk in kaalvraat van de plant.
De eerste schade is meestal lastig te zien.
De vraatsporen van jonge rupsen zijn eerder kleine mineergangen of blaasmijnen omdat ze het bladmoes aan de onderkant van het blad wegschrapen.
Al snel beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen waardoor de schade en aanwezigheid van de rupsen steeds meer opvalt.
eerste schade buxusrups
Wat moet je doen tegen buxusrupsen?

 

Het is zaak dat je een aantal keren per jaar de planten grondig controleert op de aanwezigheid van de rupsen.  Om schade te voorkomen kun je in april en mei een controle uitvoeren en alle rupsen verwijderen. Dit geldt niet zeker voor grotere oppervlakten met buxushagen (buxustuinen). Let wel op: Als de buren ook buxus in de tuin hebben is het zaak dat zij ook actief met bestrijding aan de slag gaan.
De buxusmot legt meermaals per jaar eitjes en rupsen kunnen gedetecteerd worden in april/mei, juli/augustus en september/oktober.
We raden aan om buxus regelmatig te inspecteren op aanwezigheid van rupsen en schade te behandelen indien nodig.
Je kan beroep doen op een professionele hovenier die kent het ideale bestrijdingsmoment, heeft meer middelen voorhanden en kan gebruikmaken van biologische bacteriepreparaten of professionele gewasbeschermingsmiddelen die momenteel niet voor particuliere gebruikers beschikbaar zijn. Aangetaste planten herstellen zich indien met goede sproeistoffen wordt ingegrepen.

Heeft u buxusrupsen in uw tuin ontdekt, bel dan direct met PrimaTuin op het nummer 0488/ 862 861. Ongedierte plant zich razendsnel voort.

Bescherm uw tuin met PrimaTuin - Ontdek de voordelen!

100% tevreden klanten!

Concurrerende prijzen – zonder voorrijkosten en verborgen kosten

Snel en efficiënt – hulp binnen 24 uur gegarandeerd

Deskundigheid en ervaring – vertrouw op onze expertise

Duurzame en milieuvriendelijke oplossingen – respect voor de natuur

Betrouwbaar lokaal bedrijf 100% tevreden klanten

Uitstekende klantenservice – uw tevredenheid is onze prioriteit

Heeft u last van ziektes en ongedierte bij buxus of coniferen? Wacht niet langer en neem direct contact op met PrimaTuin.

Bel ons vandaag nog op en ontdek hoe wij uw buxus en coniferenhaag weer gezond en mooi kunnen maken!

Wilt u uw buxus preventief behandelen? Maak dan een afspraak.

Klanten Over Ons

Ik raad dit bedrijf aan om snel en effectief plagen te verwijderen.

— Valerie

Zeer vriendelijk, betaalbaar, goede service zeker voor de Processie rupsen een goed adres.

— Marianne

Ik zou aanraden. Dankzij dit bedrijf kan ik nog steeds genieten van prachtige buxussen in mijn tuin. Ze waren bijna dood, merci.

— Rita

De buxus hoeft niet verwijderd te worden
 

Veel tuinliefhebbers denken dat je de buxus direct uit de tuin moet halen en naar het grof vuil moet brengen. Dit is een tikkeltje overdreven. De plaag kan bestreden worden, alhoewel het soms lastig lijkt.  U hoeft het niet zelf te doen. We doen het professioneel voor u.

PrimaTuin – Effectieve bestrijding van buxusmot / buxusrups in uw tuin:

Werkgebied

Werkzaam in een straal van 35 kilometer rondom Geel

Wij helpen u graag in de regio:

 buxus professionele behandeling bedrijven Geel Mol Turnhout
AarschotHeist-op-den-BergNijlen
ArendonkHerentalsOud-Turnhout
BeerseHerseltRavels
BeringenHoogstratenScherpenheuvel-Zichem
BrechtKasterleeSchoten
DiestLaakdalTessenderlo
GeelLeopoldsburgTurnhout
GrobbendonkLierVosselaar
HaachtLommelWesterlo
HamMolZoersel

Heb je direct hulp nodig?

Heb je rupsen, motten of beschadigde buxusplanten in uw tuin gemerkt?

Wacht niet tot het te laat is!

buxusrups bestrijden bedrijven
buxusrups buxusmot snel bestrijden

Wij kunnen uw buxus nog redden

HEB JE VRAGEN?

Contacteer ons

Contactgegevens
PrimaTuin
Dokter Van de Perrestraat 225F,
2440 Geel, BTW BE0675.786.330
Regio: Geel, Herentals, Mol, Buxus behandeling Turnhout, Lommel, Beringen, Tessenderlo, Diest, Aarschot, Heist-op-den-Berg

Bel direct of schrijf ons een bericht