Buxusziekte 2022
In de tuin
Professionele behandeling buxusziekten
0488/ 862 861

Buxus
Ziekten en plagen 2022




Buxusziekte Herkennen
Er zijn verschillende soorten buxus ziekten. Een buxusziekte herkennen is cruciaal om de buxus te redden. Buxusziekten brengen snel grote schade toe aan buxussen.
Buxusziektes zijn op te delen in 2 categorieën, namelijk:
- Schimmelziektes (schimmelinfectie)
- Insectenplaag
Schimmelziektes (schimmelinfectie)
Buxus schimmel – Een overzicht van de soorten schimmels
Bruine bladeren en zwarte takken in uw buxus, met name bovenop? Grote kans dat er een schimmel in zit! Deze buxusziekte is hardnekkig en verspreidt zich snel.
Blad- en taksterfte is een groeiend probleem in buxus planten. Aangetaste planten laten veel blad vallen. Deze ziekte, die zich sinds 1995 over Europa heeft verspreid, wordt veroorzaakt door de schimmels:
- Volutella buxi,
- Cylindrocladium buxicola,
- Buxusroest (Puccinia buxi),
- Phytophthora en
- Pythium beter bekend als wortelrot
Opgelet:
De hoge agressiviteit van buxusschimmels leidt vaak tot het afsterven van een hele buxusaanplanting.



Buxus ziekte Volutella buxi (taksterfte) Symptomen
- Bruine blaadjes: bladen van buxus worden bruin/bleek (zeer plaatselijk)
- Na enige tijd wit tot roze kleurende schimmelpluis (roze sporenhoopjes) aan de onderkant van het blad
- Blad blijft aan de buxus hangen

Volutella buxi of taksterfte:
De aantasting begint met bruinverkleuring van de bladeren aan de topscheuten die daarna verdorren en tijdelijk aan de takken blijven zitten. Na een tijdje ontstaan er eveneens kale plekken. Aan de onderkant van de bladeren en op de takjes ontstaan er witte tot bleekroze schimmelsporen.
De schimmel slaat vooral toe bij temperaturen tussen 15 en 25°C en bij aanhoudend nat weer.
In eerste instantie verschijnen er bruine, ronde vlekken op de bladeren. Verder is deze buxus schimmels goed te herkennen aan de zwarte streepjes in lengterichting op de stengels. Bij aantasting van deze buxus schimmel verliezen vele takken een groot deel van hun bladeren. Ook de twijgen drogen uit waardoor deze tot diep in de plant afsterven.
Buxus ziekte Cylindrocladium buxicola Symptomen
Start met ronde bruine vlekken op de bladeren van de buxus
Verkleuring tot zwarte vlekken
Snelle uitbreiding van de hoeveelheid zwarte vlekken
Lange zwarte strepen op de takken
Takken sterven tot diep in de plant af
Blad valt van buxus

Cylindrocladium buxicoli:
De aantasting begint met zwarte vlekken op het blad. Na enkele dagen vallen de aangetaste bladeren massaal af (complete bladval e taksterfte) en er ontstaan zwarte strepen op de jonge takjes.
Deze buxusschimmel zorgt voor de hevigste bladval en schade. De ziekte slaat snel en hevig toe.
Buxus ziekte
Pseudonectria rousseltana
Symptomen
De schimmel pseudonectria rousseltana veroorzaakt opvallende plekken van bruin verkleurende, verschrompelende blaadjes en andere plekken van wegkwijnende, geel verkleurende afstervende blaadjes. Vervolgens verdroogt het blad en kan het blad afvallen. Wanneer je meer in detail kijkt, lijkt het dat alle afstervende, of reeds afgestorven, blaadjes op één en dezelfde zijtak zitten. Deze ziekte kan veel schade berokkenen bij vormgesnoeide buxusplanten omdat de taksterfte lege plekken creëert in de snoeivorm.

Hoe ontstaat schimmel in de buxus?
De buxus is een plant met een dichte structuur. Onderhoud u de buxusplant goed dan balanceert u de structuur van de buxus. Wordt er geen onderhoud uitgevoerd dan is deze dichte structuur de oorzaak van schimmelziekten.
Door de dichtheid blijft regenwater in de buxusplant hangen. Ook komt de wind niet door de buxusplant heen. Deze combinatie maakt de plant een ideale broeiplaats voor schimmels. Vervolgens kunnen de volgende er schimmelziekten ontstaan.
Waar komt de buxus ziekte vandaan?
De schimmel sloeg in 1995 in Engeland toe en heeft zich vanaf toen verspreid naar het vaste land. Eerst waren België, Frankrijk, Duitsland en Nederland aan de beurt; nu klaagt heel Europa erover.
Besmetting voorkomen
Omdat de schimmels zich heel makkelijk via sporen verspreiden is het belangrijk altijd met schoon gereedschap te werken. Snoei aangetaste takken weg, ontsmet de snoeischaar of heggenschaar met alcohol of een speciaal ontsmettingsproduct.
De schimmels kunnen ook op een andere buxus terechtkomen: via afgevallen blad, wind, regen en kleding. Sproei liever geen water over de buxus maar geef water op de grond. Verwijder alle aangetaste delen van de struik en haal afgevallen blad zo goed mogelijk weg. De sporen zitten vooral onder de blaadjes en kunnen jarenlang doorleven. Haal een sterk aangetaste struik helemaal weg: niet op de composthoop maar in de GFT-bak.
Behandel bij een beginnende of minimale aantasting ook de gezonde buxus in de buurt met een plantversterkend middel .
Buxusschimmels behandelen
De buxusziekte is niet zo eenvoudig zelf te behandelen, maar vaak wel onder controle te houden.
Wat kan je doen?
- Door ervoor te zorgen dat de struikjes zo sterk mogelijk zijn wordt de weerstand tegen de ziekte verhoogd. Zorg voor een optimale standplaats: voldoende voeding, kalkrijke grond, niet te nat en niet te dicht op elkaar planten.
- Bemest regelmatig. Strooi in maart organische mestkorrels onder de haag en geef daarnaast vanaf het voorjaar regelmatig bladvoeding. Gebruik hiervoor een drukspuit zodat de vloeistof goed over de hele struik verdeeld wordt.
Professionele bestrijding van de schimmelziektes bij buxussen
Gelukkig kunnen wij de schimmel goed bestrijden.
Na één behandeling stopt de schimmel en kan de buxus beginnen herstellen.
Buxusziekte behandeling – BUXUS TOTAL CARE
Buxus behandeling van PrimaTuin is een gespecialiseerde en uiterst innovatieve formule die is ontwikkeld om schimmelziektes te bestrijden en ook buxus te herstellen.
Wij behandelen buxus met beste professionele middelen, welke niet beschikbaar is voor particuliere gebruikers.
Onze unieke behandelingsformule is zeer effectief en zuinig, meestal is één keer per jaar voldoende.
De speciale formule met alle mineralen en 24 sporenelementen zorgt voor een snelle versterking van de plant en herstel van beschadigde delen.
Heeft uw buxus last van een buxusziekte of twijfelt u aan de oorzaak van het bruin worden van uw buxus? Neem contact met ons op.
Telefonische bereikbaarheid: maandag – zondag van 07:00 uur – 21:00 uur
Waarom Voor Ons Kiezen

100% tevreden klanten!
✔ Scherpe prijzen – geen voorrijkosten
✔ Snelle service – binnen 24 uren
✔ Garantie voor effectiviteit en veiligheid
✔ Eerlijk & transparant
✔ Lokaal betrouwbaar bedrijf
✔ Uitvoering door zaakvoerder zelf
Schimmels in uw tuin? Neem direct contact op met PrimaTuin.
Overzicht Plaaginsecten (plagen)
Een overzicht van de insecten en andere vijanden van buxus
- Buxusmot Cydalima perspectalis (of Diaphania perspectalis) en haar larven buxusrups Lees meer>>>
- De buxusbladvlo (Psylla buxi)
Bij aantasting door dit vliegend insect krullen de bladeren aan het einde van de twijgen zodanig dat het effect ietwat lijkt op spruitjes. Enkele variëteiten zijn blijkbaar gevoeliger dan anderen: vooral buxus ‘Vardar Valley’ en ook buxus ‘Greenpeace’ zijn zowat gepredestineerd om hieraan te lijden. Andere buxus wordt natuurlijk ook besmet. - Kommaschildluis (Lepidosaphes ulmi)
De schildluis kan veel schade aan uw buxus veroorzaken. Soms is het van een afstand al te zien of er een aantasting is, doordat er bij uw buxus een onverklaarbare kale plekontstaat.. Dit komt vaker voor bij oude en gevormde hagen. De schildluis is een sluipmoordenaar, het komt er langzaam in en het kan jaren duren voordat u het aan de buitenkant van de Buxus schade ervan ziet. Het lijkt van een afstand op schade door de schimmel, maar als u van dichtbij kijkt is het verschil wel te zien. - De buxusgalmug (Monarthropalpus buxii)
tast de bladeren van binnenuit aan. Larven van dit insect vreten van binnenuit het bladgroen. Aangetaste buxus wordt kaal omdat de bladeren afvallen. Opvallend is dat de aantasting het sterkst is in de volle zon. Vreemd genoeg wordt buxus ‘Rotundifolia’ zelden hieraan ziek. - Buxusspint (mijt) / Rode spin (Eurytetrarynchus buxii)
Buxusspintmijten zijn kleine organismen. Ze zitten aan de onderkant van het blad en zuigen het sap uit de blaadjes. Er ontstaan dan witte streepjes of stipjes in de blaadjes. Bij aantasting lijkt het blad zilverig door de vele kleine gaatjes die deze mijten in het blad boren. Tot acht generaties per jaar zijn mogelijk. Hun levenscyclus gaat als volgt: ei – larve – nymfe – achtpotige volwassen mijt.
Het schadebeeld komt meestal voor bij langdurige hoge temperaturen. De verse schade zit bovenin de nieuwe blaadjes. Een behandeling is dan aan te raden. - De buxus topgalmijt (Aceria unguiculata)
De topgalmijt is nog een stuk kleiner dan de spintmijt, zelfs 10 X vergroot zijn ze nog nauwelijks zichtbaar. Ze komen vrij veel voor op Buxus. Hun aanwezigheid misvormt de blaadjes. Ook de scheuten gaan er donker en ‘anders’ uitzien. Het verschil met de bladvlo is dat deze mijt geen witte stof achterlaat en de blaadjes niet krullen of er lepelvormig gaan uitzien.
Buxusmot (Cydalima perspectalis of Diaphania perspectalis) en haar larven (buxusrups)
Heb je last van buxus rupsen die jouw buxus aantasten?


Zodra de eitjes uitkomen, beginnen de buxusrupsen de buxusplanten kaal te eten. De tuinliefhebber merkt het meestal op van zodra er kale plekken in een buxushaag of buxusbol verschijnen. Om kaalvraat te voorkomen is het belangrijk de plaag al in het rupsenstadium te bestrijden met sterke bestrijdingsmiddelen tegen de buxusrups. Een snelle behandeling is van groot belang om de vraatschade of verdere uitbreiding te beperken.

De buxus rups of de buxusmot is een rups die de buxusblaadjes aantast. Deze mot komt uitsluitend op buxus voor en maken in korte tijd complete buxushagen/struiken kapot. In 2010 zijn in de provincie Brabant vele rupsen aangetroffen en deze verspreiden zich nu over een groot deel van Nederland en België. In voorgaande jaren werden er vondsten gedaan in Nederland: Boskoop, Denekamp, Spijkenisse en Dordrecht.

De rupsen van de buxusmot zijn momenteel talrijk aanwezig in Vlaamse tuinen en parken, meldt het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) te Destelbergen. In een mum van tijd leidt hun vraatschade tot verbruining van Buxus en kaalvraat. Het is absoluut noodzakelijk deze plaag in dit rupsenstadium te bestrijden. Eens de rupsen verpoppen, is gewasbescherming namelijk veel moeilijker. Een tijdige behandeling is cruciaal om schade op buxussen te vermijden en verdere uitbreiding te beperken.
Gevolgen van vretende buxusrupsen





Schadebeeld


Heeft u buxusrupsen in uw tuin ontdekt, bel dan direct met PrimaTuin op het nummer 0488/ 862 861. Ongedierte plant zich razendsnel voort.
Professionele bestrijding buxusmot en buxusrups 2022
Buxus behandeling van PrimaTuin is een gespecialiseerde en uiterst innovatieve formule die is ontwikkeld om rupsen te bestrijden en buxus te herstellen.
Wij behandelen buxus met 3 beste professionele middelen, welke niet beschikbaar is voor particuliere gebruikers.
Onze unieke behandelingsformule is zeer effectief en zuinig, meestal is één keer per jaar voldoende.
De speciale formule met alle mineralen en 24 sporenelementen zorgt voor een snelle versterking van de plant en herstel van beschadigde delen.
Wij behandelen ook buxus schimmel en andere buxusziekte zoals: zwart bruine vlekken op de blaadjes, gele of bruine blaadjes, lange zwarte strepen op de takken van de buxus , kale takjes.
Waarom Voor Ons Kiezen

100% tevreden klanten!
✔ Scherpe prijzen – geen voorrijkosten
✔ Snelle service – binnen 24 uren
✔ Garantie voor effectiviteit en veiligheid
✔ Eerlijk & transparant
✔ Lokaal betrouwbaar bedrijf
✔ Uitvoering door zaakvoerder zelf
Buxusmot of buxusrups in uw tuin? Neem direct contact op met PrimaTuin.
Klanten Over Ons
Ik raad dit bedrijf aan om snel en effectief plagen te verwijderen.
Zeer vriendelijk, betaalbaar, goede service zeker voor de Processie rupsen een goed adres.
Ik zou aanraden. Dankzij dit bedrijf kan ik nog steeds genieten van prachtige buxussen in mijn tuin. Ze waren bijna dood, merci.
Veel tuinliefhebbers denken dat je de buxus direct uit de tuin moet halen en naar het grof vuil moet brengen. Dit is een tikkeltje overdreven. De plaag kan bestreden worden, alhoewel het soms lastig lijkt. U hoeft het niet zelf te doen. We doen het professioneel voor u.
We kunnen uw buxussen nog redden
Woont u in een straal van 35km rondom Geel? Bel ons dan om een afspraak te maken.
PrimaTuin – Effectieve bestrijding van buxusmot / buxusrups in uw tuin:
Werkgebied
Werkzaam in een straal van 35 kilometer rondom Geel
Wij helpen u graag in de regio:

Heb je direct hulp nodig?
Effectieve bestrijding van buxusmot / buxusrups in uw tuin
Heb je rupsen, motten of beschadigde buxusplanten in uw tuin gemerkt?
Wacht niet tot het te laat is!


Bel onmiddellijk of maak een afspraak (ook zondag behandelen)
Wij kunnen uw buxus nog redden
Heb je beschadigde planten in uw tuin gezien?
Wacht niet tot het te laat is.
Neem contact met ons op!
Regio: Geel, Herentals, Mol, Turnhout, Lommel, Beringen, Tessenderlo, Diest, Aarschot, Heist-op-den-Berg…
Bel onmiddellijk (ook zondag behandelen)
0488/ 862 861
HEB JE VRAGEN?
Contacteer ons