Takluizen, vijand nummer 1 van coniferenhagen!

Takluis in 2023 In uw tuin?

geel buxusmot en buxusrups bestrijding
geel buxusmot en buxusrups bestrijding

Wij bestrijden ze snel en effectief, en herstellen ook uw coniferenhagen

Ontdek de beste behandeling voor uw coniferenhaag

Coniferenbehandeling met 3-voudige werking:
Luizen bestrijden, schimmel voorkomen en planten versterken met 24 essentiële micro-elementen

Conifeer behandeling in de regio Geel, Mol, Turnhout en straal 35km rondom Geel.

Klik en bel 0488/ 862 861

Telefonische bereikbaarheid: maandag – zondag van 07:00 uur – 21:00 uur

Ook als u uw coniferen preventief wilt spuiten

Uiterst efficiënt en betaalbaar aangezien doorgaans slechts één jaarlijkse behandeling nodig is.

De meest voorkomende ziekten en plagen bij coniferenhaag

Schimmelziekten

1. Cylindrocladium (Schimmelspint)

Cylindrocladium is een schimmelziekte die voornamelijk Taxus en andere coniferen aantast. Het veroorzaakt bruine vlekken op de naalden en kan leiden tot het afsterven van de plant.

2. Phytophthora (Wortelrot)

Phytophthora is een veel voorkomende schimmelziekte die het wortelstelsel van coniferen aantast. Dit kan leiden tot verkleuring van het loof, verwelking en uiteindelijk de dood van de plant.

Insectenplagen

3. Coniferenluis

Coniferenluizen zijn kleine, sapzuigende insecten die zich voeden met de sappen van coniferen. Ze kunnen groeiachterstand, vergeling en misvorming van de naalden veroorzaken.

4. Spintmijten

Spintmijten zijn kleine mijten die zich voeden met plantensappen en fijne spinsels op de bladeren achterlaten. Ze kunnen de naalden van coniferen verkleuren en leiden tot bladval.

5. Dennensnuitkever

Dennensnuitkevers kunnen grote schade aanrichten aan coniferen door het eten van de bast, wat kan leiden tot het afsterven van de plant. Ze zijn vooral schadelijk voor jonge coniferen.

Preventie en behandeling

Om uw coniferenhaag gezond te houden en ziekten en plagen te voorkomen, is het belangrijk om goede teeltpraktijken te volgen, zoals het geven van voldoende water, het bemesten van de planten en het snoeien van dode of zieke takken.

Bij PrimaTuin bieden we effectieve en efficiënte oplossingen om ziekten en plagen bij coniferen te bestrijden en beschadigde coniferen te herstellen. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe wij u kunnen helpen bij het gezond houden van uw coniferenhaag.

TAKLUIS

Vreet de takluis uw conifeer kapot?
Handel snel om verdere schade te voorkomen!
De afgelopen jaren konden we niet echt spreken van een strenge winter. Veel insecten overleefden die winterperiode terwijl ze anders zouden sterven door de vorst.
Dit verklaart waarom we de voorbije 2 jaren, vaak in het voorjaar bij de hergroei van de hagen, de meeste takverkleuring zien. De takken worden op korte termijn geel, vervolgens kleuren ze bruin en uiteindelijk verdrogen ze. Ze zijn dood.

Wat is een takluis?

Een takluis is een insect dat behoort tot een grotere groep van takluizen (Cinara spp) en is familie van de bladluizen. De takluis die bij ons voornamelijk voorkomt is de takluis
Cinara cupressi.
Ze is 1,8 – 3,9 mm lang en heeft een grijsachtig, oranjebruin tot soms zelfs geelachtig bruine kleur. Er zijn ook 2 zwarte markeringen of lijnen die vanuit de nek vertrekken en naar
achter toe uiteen lopen als een soort V op de rug. Achteraan op het uiteinde van hun rug zijn er 2 korte siphonen (buisjes) zichtbaar die donker gekleurd zijn. Deze korte siphonen zijn met elkaar verbonden door een donkere streep, goed zichtbaar op de rug. De poten zijn bleek gekleurd, behalve op de gewrichten, welke donker zijn. De poten zijn over de ganse lengte dun behaard. De antennes zijn vrij kort en hebben een lengte van ongeveer 2/5 van de volledige lichaamslengte. De uiteinden van de antennes zijn donkerder gekleurd. In volwassen stadium is er een grijze schijn die wordt veroorzaakt door een dikke waslaag en deze insecten moet beschermen tegen uitdroging.
 
Cinara cupressi wordt vooral gevonden op cipressen, met Leylandii in het bijzonder maar kan ook gevonden worden op Thuja, Juniperus en Chamaecyparis.
eitjes buxusmot buxusrups
Steeds vaker zien we coniferen- (= sparren) hagen waarin op vrij korte termijn grotebruine plekken ontstaan. Takken verdrogen en kleuren bruin en leiden soms tot een ware ravage. Vaak gaat het om oudere hagen. Zeker bij de snelgroeiende Leylandii hagen komt dit fenomeen opvallend voor!! Takluizen, (in het latijn heet dit beestje ‘Cinara spp.’,) zijn
hiervan de oorzaak. Ze zuigen op de twijgen en maken zo de sapgeleiding binnenin de tak helemaal kapot, met verdroging (afsterven) als gevolg. Naast Leylandii worden ook Chamaecyparis lawsoniana hagen steeds vaker door deze takluizen belaagd. Omstreeks 1980 kwamen uit Zuid-England de eerste meldingen van grote schade die deze Cinara takluizen veroorzaken. Sinds 2003 vinden we ze ook met grotere regelmaat in onze Belgische tuinen.

 

De takluis is slechts 2 tot max. 4 mm groot en door haar camouflagekleur moeilijk waarneembaar bij een oppervlakkige inspectie. Ze is grijsachtig bruin, net als de twijgen in de haag. De grijze schijn op het lichaam wordt veroorzaakt door een dikke waslaag die haar beschermt tegen uitdroging. Grotere kolonies zijn zeldzaam, meestal zijn er maar enkele individuen op de afstervende plekken te vinden.

buxusrups, buxus rups beeld

Unieke 3-in-1 conifeer behandeling:

bestrijding van takluizen + preventie van schimmel + toevoeging van 24 essentiële micro-elementen om beschadigde planten te herstellen en groei te stimuleren.

Onze methode is effectief en kostenbesparend, omdat meestal één behandeling per jaar volstaat.

Heb je vragen?

Mocht u ziekten, ongedierte of schade aan uw coniferen opmerken, dan staan wij voor u klaar om u te assisteren.

De periode waarin takluizen actief zijn loopt normaal van maart tot november.
Van mei tot oktober zijn de volwassen takluizen levendbarend (= brengen rechtstreeks jongen voort). Vanaf eind oktober leggen ze eitjes af die overwinteren om het jaar nadien de populatie terug op te bouwen. Bij extreem zachte winters zoals in de jongste jaren, overwinteren ook de volwassen luizen die zo bijna het hele jaar blijven sap zuigen en de takken structureel kapotmaken. Dit verklaart waarom we de voorbije 2 jaar vaak in het voorjaar, bij de hergroei van de hagen, de meeste takverkleuring zien. De takken worden op korte termijn geel, vervolgens bruin en verdrogen uiteindelijk. Ook kleine populaties takluizen kunnen heel veel schade veroorzaken, tot zelfs het volledig afsterven van de
coniferen. Daarnaast bevuilen ze de twijgen met een suikerachtige uitscheiding, honingdauw, waarop zwarte roetdauw schimmels gaan groeien.
 
Aangetaste hagen kunnen zich soms herstellen, maar het is een zeer traag proces en afhankelijk van de graad van aantasting. Bij coniferen komt immers weinig hergroei vanuit het oudere hout.
buxusmot plaag Belgie 2022

Levenscyclus van takluizen

HERFST: In ons klimaat legt de takluis haar eitjes af in de herfst, dewelke in de volgende lente uitkomen.
 
LENTE tem ZOMER: In de lente zijn er enkel vrouwtjes te vinden zich ongeslachtelijk voortplanten (er komt dus géén paring aan te pas, zogenaamde parthenogenese). Ze leggen in de lente geen eitjes maar maar baren levende jongen.
Nu zijn er 2 soorten volwassen takluizen: mét en zonder vleugels, maar nog steeds enkel vrouwelijk. Zowel de volwassen luizen als de jongen zijn prima gecamoufleerd en moeilijk zichtbaar als ze op de bruinige takken van de Leylandii zitten. Ondertussen neemt hun aantal sterk toe tijdens de zomer.
 
Einde ZOMER/ begin HERFST: Wanneer de temperaturen beginnen te dalen en de herfst in zicht komt, produceert de luis ook mannetjes. Op dit moment beginnen ze ook te paren en zal het vrouwtje eitjes beginnen leggen ipv jongen te baren. De eitjes worden gelegd rond de twijgen om te overwinteren.
Er worden verschillende generaties gemaakt tijdens het jaar, ik weet echter niet hoeveel er dat precies zijn.

Vrienden en vijanden van bladluizen

Het absolute maatje van takluizen (en ook de bladluizen) is de mier. Dat komt omdat mieren van suiker houden. Tak- en bladluizen steken namelijk hun scherpe snuit in de plant om er de sappen uit te zuigen als voedsel. Alleen, er zit één stof in die ze niet zo goed kunnen gebruiken en dat is de suiker, ook wel honingdauw (een heldere nectar-achtige vloeistof). Die suiker wordt uitgescheiden door 2 kleine buisjes op de rug van de luis. De suiker komt naar buiten via die buisjes als een soort van druppeltjes. De mieren vangen die druppeltjes op, dit wordt vaker omschreven als mieren die de luizen “melken”. Op hun beurt zullen zij de luizen beschermen die hun belagers. En zo ontstaat er een symbiose. De mier mag de luizen melken en in ruil daarvoor beschermt hij de luizen. Wat een mooie wereld toch.
 
Wist je dat sommige mieren zelfs luizen meenemen naar hun ondergrondse kamers? Ze houden ze daar als het ware gevangen om ze te houden als een soort vee, voor honingdauw
 
Maar takluizen hebben ook natuurlijke vijanden. Alhoewel de takluis – in tegenstelling tot de bladluis – niet erg geliefd is als voedsel door de waslaag die over de luis ligt.
 
Eén van de gekende vijanden is de larven van de zweefvlieg. Jammer genoeg is deze nog niet commercieel beschikbaar. Waarschijnlijk omdat deze niet veel andere toepassingen kent en commercieel dus weinig interessant is.
Er zijn ook parasitaire sluipwespen die de populatie takluizen gaat onderdrukken.
Ik zou durven denken dat de larve van lieveheersbeestjes of de larven van de gaasvlieg ook kandidaat vijanden zijn. Het zijn immers fervente eters van bladluizen. Maar ik heb nog geen enkele bevestiging gezien van mijn vermoeden, noch in de praktijk, noch in onderzoeken.
 

Een tijdige behandeling is cruciaal om schade aan conifeer te voorkomen en verdere uitbreiding te beperken.

Als u problemen zoals ziekten, insecten of schade aan uw coniferen ontdekt, zijn wij hier om u bij te staan. Aarzel niet om contact met ons op te nemen

Schade en bestrijding

De takluizen zuigen plantensappen uit het floëem van twijgen en jonge stammen. Het is door dit zuigen dat de afsterving begint. Zelfs kleine populaties kunnen veel schade veroorzaken, tot zelfs het volledig afsterven van de cipressen. De Cipressen takluis kan ernstige en directe schade veroorzaken in cipressen maar ook bij andere coniferen of spar-achtigen. Ze komt voor op:

Leylandii
Thuja
Juniperus
Chamaecyparis (Dwergcipres)
Maar ik zie ze toch bijna uitsluitend op Leylandii; De impact op je haag (of soms ook de bomen, hagen zijn immers de bomen in kort gehouden versie) is afhankelijk van het weer en andere stressfactoren. Hoge populatiedichtheden worden bevorderd door warme en drogere zomers.
Schadebeeld:
De aanwezigheid van honingdauw kan in eerste instantie wijzen op takluizen. De honingdauw kan door de roetdauwschimmel zwart verkleurd zijn.
 
De takken worden op korte termijn geel, vervolgens bruin en verdrogen uiteindelijk. Daardoor ontstaat het vrij typische beeld waarbij delen van de haag, als in grote vlekken, bruin worden en afsterven, zie foto hieronder.
 
Aangetaste hagen kunnen zich soms herstellen, maar het is een zeer traag proces en afhankelijk van de graad van aantasting. Bij coniferen komt immers weinig hergroei vanuit het oudere hout. Al bij de eerste waarnemingen moet men behandelen.
buxusrups geel bestrijding
buxusrups geel bestrijding
Bestrijding:
Jammer genoeg is een bestrijding met nuttige insecten op vandaag niet mogelijk.
 
Het is noodzakelijk om de aangetaste haag volledig te behandelen en niet enkel de bruine vlekken. 
 
Ik hoop dat je hiermee voldoende weet wat een takluis is en hoe je deze aanpakt als je er door geplaagd wordt. Bel mij gerust of stuur mij een mail als je hulp nodig hebt voor de bestrijding.

Terugsnoeien aangetaste coniferenhagen

Bruin geworden coniferenhagen kunnen niet diep teruggesnoeid worden tot op het oudere hout. Knip je in het oude hout dan zal de plant geen nieuwe scheuten aanleggen en loopt dus niet meer uit. Is een coniferenhaag volledig bruin geworden, dan zit er niet anders op om de hele haag volledig te verwijderen. 

Indien u ziektes, plagen of schade aan uw coniferen opmerkt, staan wij klaar om u te helpen. Neem gerust contact met ons op

Wat is de meest effectieve behandeling voor uw conifeer?
PrimaTuin, uw lokale specialist coniferen verzorging

Laat uw geliefde conifeer weer stralen met de gespecialiseerde en innovatieve behandeling van PrimaTuin. Wij bieden een effectieve en efficiënte oplossing om ziektes en ongedierte bij coniferen te bestrijden en beschadigde conifeer te herstellen.

Bij PrimaTuin gebruiken we drie professionele middelen die exclusief voor onze behandeling zijn en niet beschikbaar zijn voor particulieren. Onze unieke formule is zeer effectief en zuinig; meestal volstaat slechts één behandeling per jaar.

Onze speciale formule, verrijkt met essentiële mineralen en 24 sporenelementen, zorgt voor een snelle versterking van uw conifeer en herstel van beschadigde delen. U zult versteld staan van het resultaat!

Buxus behandeling

Naast de bestrijding van ziektes en ongedierte bij coniferen behandelen wij ook buxusschimmel en andere buxusziekten, zoals zwarte en bruine vlekken op de blaadjes, gele of bruine blaadjes, lange zwarte strepen op de takken en kale takjes.

Aarzel niet langer en neem vandaag nog contact met ons op voor een gezondere, mooiere planten. Wij zijn lokale specialist in conifeerverzorging en -herstel, en staan klaar om u te helpen!

Krachtige alles-in-één oplossing:
bescherm uw coniferen tegen ongedierte, ziektes en voedingsgebreken

Conifeer behandeling in de regio Geel, Mol, Turnhout en straal 35km rondom Geel.

Klik en bel 0488/ 86 28 61

Ook als u uw coniferen preventief wilt spuiten

Bescherm uw tuin met PrimaTuin – Ontdek de voordelen!

100% tevreden klanten!

Ervaar de uitstekende service van PrimaTuin en sluit u aan bij onze 100% tevreden klanten! Hier zijn enkele redenen waarom klanten voor ons kiezen:

Concurrerende prijzen – zonder voorrijkosten en verborgen kosten

Snel en efficiënt – hulp binnen 24 uur gegarandeerd

Deskundigheid en ervaring – vertrouw op onze expertise

Duurzame en milieuvriendelijke oplossingen – respect voor de natuur

Betrouwbaar lokaal bedrijf 100% tevreden klanten

Uitstekende klantenservice – uw tevredenheid is onze prioriteit

Heeft u last van ziektes en ongedierte bij coniferen in uw tuin? Wacht niet langer en neem direct contact op met PrimaTuin.

Bel ons vandaag nog op en ontdek hoe wij uw conifeer weer gezond en mooi kunnen maken!

Wilt u uw coniferenhaag preventief behandelen? Maak dan een afspraak.

Heeft u tekenen van  schade aan uw coniferen haag  in uw tuin gezien?

Wacht niet tot het te laat is!

Aarzel niet en neem nu actie om uw coniferen te redden met onze
Geïntegreerde conifeerverzorging: ongediertebestrijding, schimmelbehandeling en voedingsstoffen in één aanpak!

buxusrups bestrijden bedrijven

Klanten Over Ons

Ik raad dit bedrijf aan om snel en effectief plagen te verwijderen.

— Valerie

Zeer vriendelijk, betaalbaar, goede service zeker voor de Processie rupsen een goed adres.

— Marianne

Ik zou aanraden. Dankzij dit bedrijf kan ik nog steeds genieten van prachtige buxussen in mijn tuin. Ze waren bijna dood, merci.

— Rita

Ons werkgebied: altijd dicht bij u!
Effectieve conifeer behandeling – bestrijding van takluizen

Wij bieden onze diensten aan in een straal van 35 kilometer rondom Geel, zodat wij altijd in uw buurt zijn om uw coniferen te verzorgen.

U kunt op ons rekenen in de hele regio!

 buxus professionele behandeling bedrijven  Geel Mol Turnhout
AarschotHeist-op-den-BergNijlen
ArendonkHerentalsOud-Turnhout
BeerseHerseltRavels
BeringenHoogstratenScherpenheuvel-Zichem
BrechtKasterleeSchoten
DiestLaakdalTessenderlo
GeelLeopoldsburgTurnhout
GrobbendonkLierVosselaar
HaachtLommelWesterlo
HamMolZoersel

Probeer onze allesomvattende BEHANDELING VAN CONIFERS:
Effectieve bestrijding van luizen + Schimmelpreventie + toevoer van 24 micro-elementen voor het herstel en de groei van uw planten.

Wij kunnen uw coniferen nog redden

Geen noodzaak om uw conifeer te verwijderen!

Wees gerust, er zijn effectieve manieren om de plaag te bestrijden, zelfs als het soms uitdagend lijkt. Laat het zware werk aan ons over; wij staan klaar om uw coniferen te redden en uw tuin weer tot leven te brengen.

Neem contact op om een afspraak te maken ook voor preventieve buxusbescherming. 

Ervaar de kracht van onze 3-in-1 oplossing: buxusrupsen bestrijden, schimmelwerende behandeling en het toedienen van 24 micro-elementen voor een sterkere, gezondere buxus.

HEB JE VRAGEN?

Contacteer ons

Contactgegevens
PrimaTuin
Dokter Van de Perrestraat 225F,
2440 Geel, BTW BE0675.786.330
Regio: Geel, Herentals, Mol, Buxus behandeling Turnhout, Lommel, Beringen, Tessenderlo, Diest, Aarschot, Heist-op-den-Berg

Bel direct of schrijf ons een bericht